Šolc će održati sastanak sa Bajdenom u SAD u vezi sa pomoći Ukrajini

Šolc će održati sastanak sa Bajdenom u SAD u vezi sa pomoći Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc posetiće Vašington u prvoj polovini februara, gde će se sastati sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom usred napora lidera obe zemlje da pruže dodatnu podršku Ukrajini, prenosi Blumberg pozivajući se na dva obaveštena izvora.

Sagovornici izdanja napominju da je bilateralni sastanak Šolca i Bajdena planiran u Beloj kući tokom druge nedelje februara.

Prema pisanju publikacije, stranke planiraju sastanak u pozadini činjenice da je hitan zahtev administracije predsednika SAD za izdvajanje 61 milijarde dolara zaglavio u Kongresu, pošto republikanci zahtevaju značajne ustupke u imigracionoj politici.

Istovremeno, Evropska unija sledeće nedelje održava specijalni samit za dogovor o dodatnom paketu podrške Kijevu u iznosu od 50 milijardi evra.

Prethodno je Šolc pozvao evropske zemlje da povećaju isporuke oružja Ukrajini, strahujući da bi pomoć iz Sjedinjenih Država mogla da prestane.

Pre toga je saopšteno da nemačka kancelarka želi da iskoristi samit EU 1. februara da pozove partnere da pošalju više naoružanja Ukrajini.

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba ponovio je uverenje da će Kongres SAD odobriti dodatno finansiranje Ukrajine uprkos neslaganju predstavnika dve stranke po pitanju migracija.

Pre toga, SAD su izjavile da je potrebno što pre doneti odluku o pomoći Ukrajini, pošto će narednih nekoliko meseci biti kritični.