Predsednik američkog Kongresa rekao da je predlog zakona o pomoći Ukrajini „mrtav po dolasku“

Predsednik američkog Kongresa rekao da je predlog zakona o pomoći Ukrajini „mrtav po dolasku“

Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Majk Džonson rekao je da bi zakonodavstvo Senata koje se odnosi na granicu i pomoć Ukrajini i drugim zemljama bilo „mrtvo po dolasku“ u Dom, ako su izveštaji o njegovim uslovima tačni.

„Želeo sam da pružim kratku ažuriranu verziju u vezi sa dopunom i granicom, pošto se čini da Senat nije u stanju da postigne bilo kakav dogovor. Da su glasine o sadržaju nacrta predloga tačne, on bi ionako bio mrtav po dolasku u Dom“, rekao je Džonson.

Pismo dolazi dok republikanci u Senatu traže alternativni plan o tome kako da dođu do pomoći Ukrajini preko ciljne linije.

Podrška Ukrajini, koja ima svoje kritičare u GOP-u, bila je povezana sa pregovorima o granici kao sredstvom za obezbeđivanje njenog prolaska. Ali spajanje je zapravo otežalo podršku Ukrajini da napreduje, zbog naizgled nerešive politike i političkih zabrinutosti u vezi sa pregovorima o granici.

U svom pismu, predsednik se okrenuo sledećoj velikoj akciji republikanaca u Predstavničkom domu i koja će doći u znak odmazde za graničnu politiku: opoziv sekretara za unutrašnju bezbednost Alehandra Majorkasa, za koga je Džonson optužio da je „namerno ignorisao i aktivno potkopavao imigracione zakone naše zemlje“.