UN-ov sud osuđuje izraelsku vojnu akciju u Pojasu Gaze, ali ne zahteva hitan prekid vatre

UN-ov sud osuđuje izraelsku vojnu akciju u Pojasu Gaze, ali ne zahteva hitan prekid vatre

Svetski sud UN-a oštro je osudio izraelsku vojnu akciju protiv Hamasa u Pojasu Gaze, pozivajući Izrael da „preduzme sve mere“ kako bi sprečio genocid nad Palestincima. Međutim, sud nije zahtevao hitan prekid vatre, što su se nadali južnoafrički sponzori slučaja.

Presuda suda je izazvala različite reakcije među zainteresovanim stranama. Izraelski lideri su proslavili sudsko odbijanje zahteva za prekidom vatre, ističući podršku pravu zemlje na samoodbranu. S druge strane, Palestinci su pozdravili oštru osudu izraelske vojne taktike od strane većine sudija, ističući humanitarnu katastrofu i visok broj žrtava u Gazi.

Iako sud nije donio konačnu odluku o tome da li je Izraelova ofanziva predstavljala genocid, izrazio je zabrinutost i pozvao Izrael da preduzme hitne mere kako bi sprečio moguće genocidne aktivnosti. Takođe je naredio Izraelu da oslobodi talace i omogući slobodan protok humanitarne pomoći.

Odluka UN-ovog suda dodatno je osvetlila situaciju u Gazi i izazvala rastuću međunarodnu kritiku Izraela. SAD, najvažniji saveznik Izraela, suočavaju se s pritiskom da preispitaju svoj odnos s Izraelom zbog oštre presude suda.