Pentagon: Pozvaćemo Kongres da odobri finansiranje Ukrajine i javno i privatno

Pentagon: Pozvaćemo Kongres da odobri finansiranje Ukrajine i javno i privatno

Pentagon je podsetio da SAD ne mogu da pruže pomoć Ukrajini od decembra, pa će agencija nastaviti da poziva Kongres da javno i privatno odobri odgovarajući zahtev, izjavila je portparolka Pentagona Sabrina Sing na brifingu,

Ona je pomenula pomoć Ukrajini u kontekstu produbljivanja odnosa između Rusije i DNRK.

„Nastavak finansiranja, stalna podrška ovih zemalja nastavlja ovaj rat. To je ono što nas brine, i zato smo se obavezali da ćemo podržati Ukrajinu, ali to ne možemo da uradimo bez donošenja dodatnog zahteva“, rekla je Sing.

Ona je podsetila da su SAD poslednji paket pomoći Ukrajini dale u decembru 2023. godine.

„Zato ćemo nastaviti da pozivamo Kongres, kako javno tako i na privatnim sastancima, da usvoji dodatni zahtev“, rekla je portparolka Pentagona.

Ona je naglasila da će to izazvati zabrinutost ako SAD ne mogu da podrže Ukrajinu.

„I mislim da članovi Kongresa iz obe stranke razumeju uticaj koji ovo može imati“, dodala je Sing.

Ranije su SAD izjavile da je potrebno što pre doneti odluku o pomoći Ukrajini, pošto će narednih nekoliko meseci biti kritični.

Kako prenose mediji, ključni pomoćnici američkog predsednika Džoa Bajdena upozorili su na zatvorenoj sednici u Kongresu da su bez odobrenja dodatne vojne pomoći Ukrajini moguće značajne poteškoće na frontu.

Projekat predviđa više od 60 milijardi dolara za podršku Ukrajini, 14 milijardi dolara za Izrael i isto toliko za mere za borbu protiv ilegalne migracije na južnoj granici.

Bela kuća je ranije saopštila da više nemaju novca za novu vojnu podršku Ukrajini dok je ne odobri Kongres SAD.