Rusi koriste taktiku lansiranja kamikaze dronova sa mora kako bi obmanuli ukrajinsku PVO

Rusi koriste taktiku lansiranja kamikaze dronova sa mora kako bi obmanuli ukrajinsku PVO

Natalija Humenjuk, šefica zajedničkog pres centra Operativne komande Jug Ukrajine, izjavila je da ruske snage zadržavaju taktiku lansiranja bespilotnih letelica Shahed kamikaze sa mora. Ova taktika ima za cilj prigušivanje zvuka motora letelice dok se približava stambenim naseljima ili lučkoj infrastrukturi, čime se pokušava izbeći otkrivanje od strane ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane.

Humenjuk je istakla da ova taktika nije nova i da su ruske snage koristile isti pristup od samog početka sukoba. Ona je naglasila da se ruski neprijatelj često fokusira na zvuk letelica kako bi izbegao detekciju, te da se trudi da obmane ukrajinske sisteme za protivvazdušnu odbranu istražujući različite strategije. Posebno je istakla da su lučka infrastruktura Odese i dalje primarni cilj ruskih snaga, zbog čega ukrajinska odbrambena snaga aktivno pokušava da obori Shahed dronove preko mora.

Pored toga, Humenjuk je napomenula da ruske snage aktivno koriste taktičku avijaciju za napade na teritoriju Ukrajine. Nedavno, Ukrajina je uspela da obori dolazeću rusku vođenu raketu Kh-59, što svedoči o intenziviranju sukoba između dve zaraćene strane.

Ova izjava dolazi u kontekstu eskalacije tenzija između Ukrajine i Rusije, sa sve većim upotrebama bespilotnih letelica u vojnim operacijama. Ukrajinske snage nastavljaju da razvijaju strategije za efikasno suprotstavljanje novim pretnjama i zaštiti svoje teritorije od neprijateljskih napada.