Jedna doza vakcine pruža trajnu zaštitu protiv tifusne groznice kod dece

Jedna doza vakcine pruža trajnu zaštitu protiv tifusne groznice kod dece

Nova studija sprovedena od strane istraživača sa Centra za vakcinu Medicinskog fakulteta Univerziteta Merilend (UMSOM) i partnera iz Programa kliničkih istraživanja Malavi-Liverpul Vellkom Trust (MLV) otkriva da jedna doza konjugirane vakcine protiv tifusa, poznate kao Tipbar TCV, pruža trajnu efikasnost u prevenciji tifusne groznice kod dece uzrasta od devet meseci do 12 godina.

Prema rezultatima kliničke studije faze III objavljenim u časopisu The Lancet, vakcina Tipbar TCV pokazala je efikasnost od 78,3% u prevenciji tifusa kod dece u poređenju sa kontrolnom vakcinom protiv meningokokne kapsularne grupe A (MenA). Tokom više od četiri godine praćenja, samo je 24 dece u TCV grupi razvilo tifusnu groznicu, u poređenju sa 110 dece u MenA grupi.

Ovi impresivni rezultati podržavaju nacionalnu implementaciju TCV-a u Malaviju, gde će sva deca dobiti vakcinu sa devet meseci kao deo rutinske imunizacije. Tifusna groznica je bakterijska infekcija koja izaziva više od 9 miliona slučajeva bolesti i najmanje 110.000 smrtnih slučajeva širom sveta svake godine, posebno u podsaharskoj Africi i jugoistočnoj Aziji.

„Ovi nalazi imaju značajne implikacije za identifikaciju doprinosa TCV-a u kontroli i potencijalnom eliminaciji tifusne groznice u endemskim okruženjima“, izjavili su autori komentara objavljenog u The Lancet-u uz studiju.

Direktor KVB-a i profesor vakcinologije na UMSOM-u, Ketlin Nojzil, izrazila je zadovoljstvo rezultatima studije, ističući važnost dugoročnih efekata jedne doze TCV-a čak i kod najmlađe dece.

Ova studija dolazi u kritičnom trenutku kada su afričke zemlje suočene sa izazovima kao što su klimatske promene, ekstremne vremenske pojave i povećani obrasci urbanizacije, što može doprineti povećanju enteričnih bolesti, uključujući tifus.