Rizik od afektivnih poremećaja ponašanja povećan je kod dece nakon mTBI

Rizik od afektivnih poremećaja ponašanja povećan je kod dece nakon mTBI

Rizik od novog afektivnog poremećaja ili poremećaja ponašanja je povećan kod dece do četiri godine nakon blage traumatske povrede mozga (mTBI), prema studiji objavljenoj na internetu 25. januara u Pedijatrija.

dr Richard L. Delmonico, iz medicinskog centra Kaiser Permanente Vallejo u Kaliforniji, i njegove kolege su sproveli kohortnu studiju slučajeva mTBI (17 godina i mlađi; dijagnostikovan od 2000. do 2014.) i usklađenih kontrola u okviru integrisane zdravstvene zaštite sistema. Analize su obuhvatile 18.917 slučajeva i 37.834 kontrolne grupe, nasumično odabrane i uparene prema starosti, polu, rasi/etnici i datumu lekarske posete.

Istraživači su otkrili da su tokom prve tri godine nakon povrede prilagođeni rizici za afektivne poremećaje bili značajno veći za mTBI grupu, posebno tokom druge godine (povećanje rizika od 34%). U 2. i 4. godini, prilagođeni rizici za poremećaje ponašanja bili su značajni, sa povećanjem rizika do 37%. Rizik od afektivnih poremećaja i poremećaja ponašanja nakon povrede bio je najveći među pacijentima od 10 do 13 godina.

„Održavanje mTBI značajno je povećalo rizik od novog afektivnog poremećaja ili poremećaja ponašanja do četiri godine nakon povrede“, pišu autori. „Početni i tekući skrining za poremećaje afekta i ponašanja nakon mTBI kod dece i adolescenata može identifikovati uporna stanja koja mogu predstavljati prepreke za oporavak.“