Novi karavan migranata krenuo ka Sjedinjenim Američkim Državama

Novi karavan migranata krenuo ka Sjedinjenim Američkim Državama

U četvrtak je novi karavan migranata, sastavljen od oko 1.500 ljudi, krenuo na sever iz južnog Meksika, nedelju dana nakon što se prethodni, veći karavan raspao. Većina migranata, koji su iz Centralne i Južne Amerike, izrazili su umor od čekanja u meksičkom gradu Tapačula, blizu granice s Gvatemalom, zbog prenatrpanih centara za obradu zahteva za azil.

Migranti su nosili transparente sa porukama poput „Migracija nije zločin, zločin je da vlada koristi represiju protiv migranata.“ Grupa je prošla pored dva kontrolna punkta na autoputu dok su imigracioni agenti i pripadnici Nacionalne garde stajali po strani.

Mnogi migranti su napustili svoje domovine u potrazi za boljim životom u SAD-u, suočeni s ekonomskim poteškoćama. Meksiko je u prošlosti puštao migrante da prođu kroz njegovu teritoriju, ali su se američki zvaničnici sastali s meksičkim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom kako bi razgovarali o načinima za zaustavljanje priliva migranata.

Lopez Obrador je potvrdio da su američki zvaničnici tražili od Meksika da učini više kako bi blokirao migrante na granici sa Gvatemalom ili im otežao kretanje preko Meksika. Ovaj pritisak došao je nakon što su američki zvaničnici privremeno zatvorili dva vitalna železnička granična prelaza u Teksasu, tvrdeći da su preplavljeni migrantima.