Gradonačelnica Amsterdama predlaže dekriminalizaciju kokaina

Gradonačelnica Amsterdama predlaže dekriminalizaciju kokaina

Gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema smatra da prodaja i upotreba kokaina i drugih droga u Holandiji ne bi trebalo da bude krivično delo, jer je borba protiv droge „perverzna i kontraproduktivna“.

Ona je to izjavila u intervjuu listu Financieele Dagblad.

Halsema smatra da tržišta droge treba regulisati kako bi se potkopao model prihoda „beskrupuloznih kriminalaca“.

Gradonačelnica Amsterdama je objasnila da nije za „ishitrenu legalizaciju” kokaina, već za njeno regulisanje. Ona je podsetila da se nešto slično već dešava u pilot projektu holandske vlade o uzgoju kanabisa, gde se legalno snabdeva kafićima.

„Oko 80 odsto naših policijskih resursa troši se na borbu protiv kriminala u vezi sa drogom. U Holandiji i Belgiji ulične cene kokaina ostaju nepromenjene godinama. Tako da možemo samo da zaključimo da neverovatna količina napora nije uticala na tržište“, objašnjava ona.

Kako Halsema kaže, ona je među „rastućom grupom akademika i administratora“ koji smatraju da je „rat protiv droge“ jednako štetan kao i sama droga.

Holandija je bila pionir u dekriminalizaciji upotrebe marihuane počevši od 1970-ih. U zemlji je razvijena praksa po kojoj se ljudi ne kažnjavaju za konzumiranje i prodaju manjih količina marihuane, dok je njen uzgoj u komercijalne svrhe i dalje zabranjen u zemlji.

Pored toga, Holandija poslednjih godina ima konzervativniji stav prema marihuani. Amsterdam zatvara kafiće sa kanabisom i zabranjuje pušenje marihuane na nekim od kaldrmisanih ulica koje čine njegov istorijski centar.