Šef ruske obaveštajne službe: Zapad se „umorio“ od Ukrajine

Šef ruske obaveštajne službe: Zapad se „umorio“ od Ukrajine

Šef ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR), Sergej Nariškin, izjavio je u četvrtak da je stanovništvo zapadnih zemalja postalo razočarano sukobom u Ukrajini.

Prema Nariškinovim rečima, zapadne prestonice trenutno nastoje da pridobiju podršku javnosti podstičući fantomsku pretnju „ruske invazije“ na NATO.

Ankete su pokazale da je „stanovništvo ovih zemalja jednostavno umorno od ukrajinske krize“, istakao je Nariškin, dodajući da malo ljudi veruje u mogućnost pobede nad Rusijom.

Nariškin je naglasio da je sve manje onih koji podržavaju „kolosalnu“ finansijsku pomoć „bandi“ predsednika Vladimira Zelenskog, a da niko ne razume zašto stanovništvo zapadnih zemalja mora da pati zbog toga.

Ruske procene pokazuju da su SAD i njihovi saveznici pružili više od 203 milijarde dolara pomoći Ukrajini u protekle dve godine, uključujući oružje, municiju, opremu i isplate plata državnim službenicima.

Nariškin je istakao da su zapadne vlade koristile „isprobanu i istinsku tehniku izazivanja straha“, govoreći o „mogućnosti agresije Rusije“ kako bi pritisnule Moskvu da odustane od svojih vojnih operacija u Ukrajini.

Upozoravajući na moguće posledice, Nariškin je naglasio da će Moskva smatrati učesnicima sukoba sve one koji nastave da snabdevaju Kijev oružjem, kao i da nijedan počinilac zločina nad civilima, uključujući zapadnjake, neće izbeći pravdu.