Predsednik Tojote: Električni automobili nikada neće dominirati svetskim tržištem

Predsednik Tojote: Električni automobili nikada neće dominirati svetskim tržištem

Električna vozila (EV) nikada neće dominirati tržištem i potrošači ne bi trebalo da budu primorani da ih kupuju, izjavio je predsednik Tojote Akio Tojoda u komentarima objavljenim na veb stranici kompanije u utorak.

Vozila na baterije će ikada dostići samo 30 odsto svetskog tržišta, dok će ostatak činiti hibridi, vodonične gorivne ćelije i automobili na gorivo, rekao je šef japanskog proizvođača automobila.

Toioda veruje da električna vozila ne bi trebalo da se razvijaju isključujući druge tehnologije u vreme kada milijarda ljudi širom sveta još uvek živi bez struje, dok su EV na baterije skupa i potrebna im je infrastruktura za punjenje.

Govoreći na poslovnom događaju ranije ovog meseca, Toioda, čiji je deda osnovao Tojotu u Japanu 1937. godine, pozvao je na „pristup na više načina“. Dodao je da se prelazak na električna vozila neće dogoditi tako brzo kao što mnogi misle i da „tu odluku treba da donesu kupci – a ne propisi ili politika –“, misleći na ciljeve nulte emisije za koje se zalažu mnoge zapadne vlade.

Odbijajući se od fokusa na EV na baterije na račun alternativa, Toioda je rekao: „„Neprijatelj je CO2. Dakle, hajde da svi razmislimo o smanjenju CO2.”

Tojodini komentari dolaze nakon što je prodaja električnih automobila u Velikoj Britaniji i EU oslabila krajem prošle godine. Prema Udruženju proizvođača i trgovaca motora, tržišni udeo električnih automobila u Velikoj Britaniji se smanjio prošle godine jer su neki vozači oklevali da ih kupuju zbog straha od njihove visoke cene i nedostatka mesta za punjenje.