Funkcionalni napadi su dugo bili pogrešno shvaćeni i mogu biti ozbiljniji nego što se ranije mislilo

Funkcionalni napadi su dugo bili pogrešno shvaćeni i mogu biti ozbiljniji nego što se ranije mislilo

Stopa smrtnosti kod pacijenata sa funkcionalnim, neepileptičkim napadima je veća od očekivane, sa stopom koja je uporediva sa epilepsijom i teškim mentalnim bolestima, otkriva studija koju je vodila Michigan Medicine.

Tim istraživača je pregledao podatke od 700 pacijenata kojima su dijagnostikovani funkcionalni napadi, koji se nazivaju i psihogeni ili neepileptički napadi, između 2014. i sredine 2023. i praćeni su u proseku od 15 meseci.

To je najveća studija te vrste u Sjedinjenim Državama, koja se podudara sa međunarodnim studijama u Australiji, Danskoj, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, od kojih su sve nacionalizovane zdravstvene sisteme.

Od 700 pacijenata sa funkcionalnim napadima, njih 11 je umrlo – stopa smrtnosti je skoro 2,5 puta veća od broja ljudi za koje bi se očekivalo da će umreti u istom vremenskom periodu među sličnim ljudima bez funkcionalnih napada.

Rezultati su objavljeni u časopisu Neurološka klinička praksa.

„Funkcionalni napadi su dugo bili stigmatizovani među zdravstvenim radnicima, a naši rezultati naglašavaju ozbiljnu prirodu dijagnoze“, rekao je stariji autor Nikolas J. Beimer, MD, klinički vanredni profesor na Odeljenjima za neurologiju i psihijatriju na Medicinskom fakultetu U-M.

„Rezultati pokazuju da se stigma ove bolesti koja nije relevantna ili ozbiljna za zdravstvene radnike može jasno odbaciti, kao i potrebu da se poboljša pristup nezi za ovu populaciju.“

Stopa smrtnosti, otkrili su istraživači, bila je uporediva sa pacijentima sa epilepsijom i ozbiljnim mentalnim zdravstvenim stanjima, uključujući šizofreniju i depresiju. Skoro svi smrtni slučajevi pacijenata u registru imali su poznati uzrok vezan za komorbiditete funkcionalnih napada, kao što su moždani udar, neurodegenerativna bolest i rak.

„Svi pacijenti koji su umrli u našoj studiji imali su značajne medicinske komorbiditete i to bi trebalo da nas ohrabri da brinemo o pacijentima sa funkcionalnim napadima iz holističke perspektive, uzimajući u obzir i njihovo mentalno zdravlje i zdravstveno stanje u isto vreme, a ne odvojeno“, rekao je koautor Elissa H. Patterson, Ph.D., klinički docent psihijatrije na U-M Medical School.

Naš sistem zdravstvene zaštite u Sjedinjenim Državama sistematski razdvaja mentalno i fizičko zdravlje u različite silose, i to ne bi trebalo da bude tako, kaže koautor G. Scott Vinder, MD, mr, klinički vanredni profesor psihijatrije na Medicinska škola U-M.

Prva smrt ispitivanih pacijenata dogodila se nešto više od pet meseci nakon što su upućeni na negu. Istraživači sugerišu da se mora poboljšati pristup holističkom, multidisciplinarnom tretmanu funkcionalnih neuroloških poremećaja, tako da se lečenje pacijenata može započeti ranije.

„Zbog ograničenog broja zdravstvenih centara sa multidisciplinarnim klinikama posvećenim evaluaciji i lečenju funkcionalnih napada, ovo istraživanje treba da motiviše postojeće klinike da povećaju kapacitete i ispune ove vremenski zasnovane ciljeve, kao i da podstakne druge centre da uspostave novi tretman. klinike za ovo ozbiljno stanje“, rekla je Najda Robinson-Maier, LMSV, klinička socijalna radnica u U-M Health koja ko-facilitira Grupu za teleterapiju za psihogene neepileptičke napade/funkcionalne napade na Odeljenju za neurologiju.