Samoprocenjeno ograničenje hodanja povezano je sa većim rizikom od preloma

Samoprocenjeno ograničenje hodanja povezano je sa većim rizikom od preloma

Ograničenje hodanja je značajno povezano sa petogodišnjim rizikom od preloma, prema studiji objavljenoj na internetu 23. januara u JAMA Netvork Open.

Dana Bliuc, Ph.D., sa Instituta za medicinska istraživanja Garvan u Darlinghurstu, Australija, i kolege su ispitali povezanost između ograničenja hodanja od ≤1.000 m po sopstvenoj prijavi i petogodišnjeg rizika od preloma među 266.912 učesnika u 45. i Up Studi.

Istraživači su otkrili da je otprilike 20 procenata učesnika prijavilo stepen ograničenja u hodanju ≤1.000 m na početku, a tokom prosečnog praćenja od 4,1 godine, 7.190 žena i 4.267 muškaraca doživelo je incidentni prelom. I malo ograničenje i mnogo ograničenja bili su povezani sa većim rizikom od preloma i kod muškaraca i kod žena u poređenju sa učesnicima koji su prijavili da nemaju ograničenja u hodanju (malo ograničenje među ženama: odnos opasnosti [HR], 1,32; malo ograničenje među muškarcima : HR, 1,46; mnogo ograničenja među ženama: HR, 1,60; puno ograničenja među muškarcima: HR, 2,03). Šest od 10 preloma se može pripisati ograničenjima u hodanju. Ova povezanost je bila značajna za nepršljenske prelome kuka, pršljenova i bez kuka, sa rizikom u rasponu od 21 do više od 219 procenata.

„U ovoj studiji, samoprocenjena ograničenja hodanja bila su uobičajena; s obzirom na to da se lako otkrivaju, kliničari bi ih trebali potražiti kako bi identifikovali visokorizične kandidate za dalju procenu kostiju“, pišu autori.

Nekoliko autora je otkrilo veze sa farmaceutskom industrijom.