Mađarski mediji kritikuju švedskog premijera zbog proslave rođendana

Mađarski mediji kritikuju švedskog premijera zbog proslave rođendana

Mađarski list Magiar Nemzet, koji je deo neformalne medijske imperije kontrolisane od strane mađarskog premijera Viktora Orbana, objavio je članak u kojem kritikuje švedskog premijera Stefana Kristerssona zbog načina na koji slavi svoj 60. rođendan. Slične informacije pojavljuju se i u provladinom tabloidu Origo, dok je EvroPravda pronašla slične materijale u drugim medijima. Ova kritika dolazi u trenutku kada je Orban pozvao švedskog premijera u Budimpeštu na razgovore o zahtevu Švedske za članstvo u NATO.

Članak u Magiar Nemzetu prenosi informacije iz švedskih medija, pre svega iz tabloida Aftonbladet, o dva planirana događaja koja je švedski premijer organizovao povodom svog 60. rođendana. Prvo, bio je domaćin privatnog prijema za 60 zvanica u svojoj rezidenciji u Stokholmu, koji je, prema lokalnim izveštajima, sam platio. Drugi događaj planiran je za 24. januar i obuhvata veći skup sa više od 360 gostiju u drugoj državnoj zgradi u glavnom gradu Švedske. Troškovi ovog događaja biće pokriveni iz budžeta.

Mađar Nemzet ističe da premijer Kristersson održava ovakve proslave u trenutku kada se švedska ekonomija suočava sa izazovima, a zemlju pogađaju problemi poput epidemije nasilja na ulicama. Takođe se napominje da je Švedska ušla u period pesimizma u pogledu izgleda za 2024. godinu.

Ova kritika švedskog premijera dolazi nakon što je mađarski premijer Orban pozvao Kristerssona na razgovore o zahtevu Švedske za članstvo u NATO. Međutim, švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem je izjavio da trenutno nema razloga za takve razgovore. Ovo se događa u kontekstu ratifikacije ulaska Švedske u NATO od strane turskog parlamenta, uprkos ranijim obećanjima Mađarske da će u ovom procesu biti među poslednjima.

Kritika u mađarskim medijima može se posmatrati u političkom kontekstu i kao pokušaj podrivanja imidža švedskog premijera u svetlu diplomatskih tenzija između Mađarske i Švedske.