Ruski izvoz uglja u jugoistočnu Aziju porastao je za skoro 50 odsto

Ruski izvoz uglja u jugoistočnu Aziju porastao je za skoro 50 odsto

Izvoz ruskog uglja u zemlje jugoistočne Azije porastao je prošle godine nakon što su isporuke u EU prestale zbog zapadnih sankcija Moskvi, izvestio je u ponedeljak poslovni dnevnik Vedomosti, pozivajući se na podatke energetske analitičke kompanije Kpler.

Isporuke ruskog uglja u jugoistočnoj Aziji, isključujući Kinu, skočile su za 47 odsto u 2023. i dostigle 13,1 milion tona, navodi agencija.

Zemlje koje su povećale uvoz ruskog uglja uključivale su Šri Lanku, koja je povećala kupovinu za 4,5 puta na 1,6 miliona tona. Vijetnam je skoro udvostručio uvoz na 3,9 miliona tona, Malezija za 18% na 3,8 miliona tona, a Indonezija za 1,7 puta na 3,4 miliona tona. Isporuke Mjanmaru porasle su za 10 odsto i prošle godine su dostigle 41.000 tona, dok je Bangladeš kupio 48.000 tona uglja iz Rusije, pokazuju podaci.

U međuvremenu, Peking, trenutno najveći azijski trgovinski partner Moskve, uveze 40% ukupnog ruskog izvoza uglja od 2022. godine, a slede ga Indija (20%) i Južna Koreja (13%), pokazuju podaci.

Prema podacima kineske carine, uvoz uglja u decembru dostigao je rekordnih 47,3 miliona tona nakon trećeg najvećeg obima zabeleženog u novembru, čime je ukupan uvoz u 2023. godini dostigao najviši nivo u istoriji.

Prema Kplerovim preliminarnim procenama, izvoz ruskog uglja u Kinu prošle godine iznosio je 104 miliona tona, što predstavlja povećanje od skoro 43% u odnosu na prethodnu godinu kako dve zemlje produbljuju energetsku saradnju.

Pojačanje ruskog izvoza uglja na azijska tržišta dolazi pošto je Moskva preusmerila svoj trgovinski tok nakon zabrane uvoza uglja iz zemlje koju je uvela u decembru 2022.