Studija pokazuje da lek za krvni pritisak može smanjiti anksioznost kod osoba sa autizmom

Studija pokazuje da lek za krvni pritisak može smanjiti anksioznost kod osoba sa autizmom

Nova studija na Tompsonovom centru za autizam i neurorazvoj Univerziteta u Misuriju otkrila je da propranolol, lek koji leči visok krvni pritisak, takođe može pomoći u smanjenju anksioznosti kod dece i mladih odraslih sa poremećajem autističnog spektra (ASD).

Rad je objavljen u časopisu Psihofarmakologija.

S obzirom na to da neki pojedinci sa ASD-om imaju tendenciju da se bore sa anksioznošću mnogo više nego njihovi neurotipični vršnjaci, novo otkriće može značajno pomoći takvim osobama sa ASD-om. David Beversdorf, kliničar u Tompson centru, vodio je studiju, koja je uključivala 69 pacijenata tokom trogodišnjeg perioda. U poređenju sa placebo grupom, učesnici koji su primali propranolol pokazali su značajno smanjene nivoe anksioznosti na 12-nedeljnim pregledima dok su primali lek. Studija je takođe ispitala da li je došlo do značajnih promena u veštinama socijalne komunikacije pojedinaca, ali nisu pronađene značajne promene.

„Nalazi pokazuju da bi propranolol mogao poslužiti kao korisna intervencija za smanjenje anksioznosti kod osoba sa autizmom“, rekao je Beversdorf, koji takođe ima sastanke na Medicinskom fakultetu MU i MU College of Arts and Science. „Ovaj lek postoji od 1960-ih i veoma je jeftin. Do sada nismo imali nijedan poznati lek koji cilja na psihijatrijske probleme posebno za osobe sa autizmom, tako da su ovi rezultati veoma obećavajući i mogu podržati buduća istraživanja.“

Kao praktičar, Beversdorf je iz prve ruke video pozitivne prednosti koje propranolol može imati u poboljšanju ukupnog kvaliteta života nekih pacijenata sa ASD-om i njihovih porodica.

„Kao istraživači, dajemo sve od sebe da poboljšamo živote naših pacijenata, i osećamo se nagrađujućim pomoći“, rekao je Beversdorf, koji je profesor radiologije, neurologije i psiholoških nauka, kao i predsedava Vilijam i Nensi Tompson u Radiologi. „Ušao sam u oblast neurologije znajući da želim da pokušam da pronađem nove opcije lečenja i intervencije koje će koristiti ljudima sa autizmom.

„Randomizovano kontrolisano ispitivanje propranolola o socijalnoj komunikaciji i anksioznosti kod dece i mladih sa poremećajem iz autističnog spektra“, nedavno je objavljeno u Psihofarmakologiji.