„Sat sudnjeg dana“ signalizira egzistencijalne pretnje nuklearnog rata, klimatskih katastrofa i veštačke inteligencije

„Sat sudnjeg dana“ signalizira egzistencijalne pretnje nuklearnog rata, klimatskih katastrofa i veštačke inteligencije

Zemlja se, drugu godinu zaredom, približava apokalipsi, saopštila je naučno orijentisana zagovaračka grupa, ukazujući na svoj čuveni „Sat sudnjeg dana“ koji pokazuje 90 sekundi do ponoći.

Bulletin of Atomic Scientists objavio je u utorak godišnje saopštenje o tome koliko je čovečanstvo blizu kraja. Navodi nuklearnu pretnju u ratu Rusije protiv Ukrajine, kao i napad 7. oktobra u Izraelu i rat u Gazi, pogoršanje klimatskih katastrofa i opasnost od generativne veštačke inteligencije.

„Prošle godine smo izrazili pojačanu zabrinutost pomeranjem sata na 90 sekundi do ponoći, što je najbliža globalnoj katastrofi koja je ikada bila“, rekla je Rejčel Bronson, izvršna direktorka Bulletin grupe. „Rizici iz prošle godine nastavljaju se sa nesmanjenom istinitošću i nastavljaju da oblikuju ove godine.

Počevši od 1947. godine, grupa za zastupanje koristila je sat da simbolizuje potencijal, pa čak i verovatnoću da ljudi urade nešto da okončaju čovečanstvo. Nakon završetka Hladnog rata, bilo je blizu 17 minuta do ponoći. U proteklih nekoliko godina, da bi se pozabavila brzim globalnim promenama, grupa se promenila od odbrojavanja minuta do ponoći do odbrojavanja sekundi.

Grupa je rekla da bi sat mogao da se vrati ako lideri i nacije budu radili zajedno, i posebno je istakla moćne zemlje koje imaju kapacitet za to, uključujući Sjedinjene Države, Kinu i Rusiju.