Sjedinjene Države i njihovi saveznici pokrenuli su novu seriju napada na ciljeve Huti u Jemenu

Sjedinjene Države i njihovi saveznici pokrenuli su novu seriju napada na ciljeve Huti u Jemenu

U noći 22. na 23. januar, snage Sjedinjenih Država i Velike Britanije, uz podršku saveznika iz Australije, Bahreina, Kanade i Holandije, pogodile su osam ciljeva Huti u Jemenu, saopštila je pres služba Centralne komande američke vojske.

Udari su izvedeni u oblastima koje kontrolišu Huti, koje militanti koriste za napad na međunarodne trgovačke brodove i brodove američke mornarice u regionu.

Mete su bili raketni sistemi i lanseri, protivvazdušni odbrambeni sistemi, radari i duboko zakopani skladišta oružja.

„Ovi udari imaju za cilj da oslabe sposobnost Huta da nastave sa svojim nepromišljenim i ilegalnim napadima na brodove SAD i Velike Britanije, kao i na međunarodne komercijalne brodove u Crvenom moru, moreuzu Bab al-Mandeb i Adenskom zalivu, navodi se u saopštenju.

Komanda je dodala da ovi udari nisu deo odbrambene operacije Crvenog mora Čuvar prosperiteta.

Mediji su ranije objavili da administracija američkog predsednika Džoa Bajdena razvija planove za dugu vojnu kampanju protiv Huta u Jemenu.

Podsetimo, prošle nedelje je američki predsednik Džo Bajden rekao da će SAD nastaviti da udaraju na pobunjenike Huti koje podržava Iran u Jemenu, priznavši da nedavni napadi na njih nisu zaustavili napade na brodove u Crvenom moru.