SAD u UN: Ruski „piroman“ okrivljuje vatrogasce

SAD u UN: Ruski „piroman“ okrivljuje vatrogasce

Rusija se ponaša kao piromana koji okrivljuje vatrogasce za požar dok saziva Savet bezbednosti UN da kritikuje međunarodnu odbrambenu pomoć Ukrajini, kako bi odvratila međunarodnu javnost od sopstvenih zločina, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Sjedinjenih Država pri Ujedinjenim nacijama, ambasador Robert Vud.

„Ruski imperijalistički planovi su očigledni, a ovaj sastanak je još jedan pokušaj da se odvrati od njenih ratnih zločina i agresije. To je palikuća koji okrivljuje vatrogasce kako bi mogao da nastavi sa svojim zločinom“, rekao je američki predstavnik Savetu bezbednosti UN koji je sazvala Ruska Federacija u ponedeljak.

Naglasio je da nikakvi pokušaji Kremlja da širi laži i dezinformacije uz neosnovane optužbe neće izbrisati činjenicu da je Rusija pokrenula sveobuhvatni rat protiv Ukrajine zbog Putinove želje da uništi susednu naciju. I dok je ruska invazija posustala, ona je „tražila više benzina za svoju vatru“ okrenuvši se Iranu i Severnoj Koreji za dodatno oružje uprkos međunarodnom embargu.

„Ruske snage su sada najmanje tri puta upotrebile protiv Ukrajine balističke rakete porekla Severne Koreje, nabavljene kršenjem rezolucija Saveta bezbednosti“, naglasio je predstavnik SAD.

Takođe, on je podsetio da su Sjedinjene Države iznele na videlo „jasne dokaze o nezakonitom prenosu naoružanih iranskih bespilotnih letelica u Rusiju”, uprkos ograničenjima koja su bila na snazi u vreme ove akvizicije prema rezoluciji 2231. Vud je naglasio da je takav nezakonit transfer oružja i potencijalne tehnologije transferi podrivaju regionalnu stabilnost i globalni režim neširenja.

„Ovo Savet mora da smatra odgovornim svaku zemlju koja podriva svoje obaveze prema rezolucijama Saveta bezbednosti UN“, pozvao je predstavnik SAD.

U ponedeljak je skoro 50 država članica UN dalo zajedničku izjavu u kojoj su pozvali na licemerje Rusije u sazivanju sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da kritikuje legalno snabdevanje Ukrajinom oružjem.