Teške borbe u južnoj Gazi, a izraelske porodice traže dogovor o taocima

Teške borbe u južnoj Gazi, a izraelske porodice traže dogovor o taocima

Izraelska invazija na pojas Gaze pogodila je u ponedeljak južni grad Kan Junis, gurajući hiljade Palestinaca da beže još južnije.

Porodice su se peške kretale obalskim autoputem — iza njih je kružio dim iz grada — dok su drugi utovarivali ćebad i stvari u automobile ili magareća kola.

Rat, koji sada traje već četvrti mesec, raselio je oko 85 odsto od 2,3 miliona stanovnika Gaze, a svaki četvrti od njih gladuje, kažu UN.

Ministarstvo zdravlja Gaze kaže da je više od 25.000 Palestinaca ubijeno u sukobu koji je počeo kada su militanti Hamasa napali iz Gaze i napali južni Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši oko 250 talaca.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će nastaviti ofanzivu do „potpune pobede“ nad Hamasom i da vrati oko 100 talaca koji se još drže u Gazi.

Ali on se suočava sa sve većim pritiskom rođaka talaca. Oni su pojačali proteste tražeći od Netanjahuove vlade da sklopi dogovor sa Hamasom kako bi izdejstvovao oslobađanje svojih najmilijih. U ponedeljak su članovi porodice poremetili sastanak odbora u izraelskom parlamentu, vičući: „Nećete sedeti ovde dok oni tamo umiru!“