Većina zaposlenih u Evropskoj centralnoj banci negativno ocenjuje Kristin Lagard

Većina zaposlenih u Evropskoj centralnoj banci negativno ocenjuje Kristin Lagard

Istraživanje koje je obuhvatilo skoro 1.160 zaposlenih u Evropskoj centralnoj banci, regulatoru evrozone, pokazalo je da većina ima negativan ili izuzetno negativan stav o prve četiri od osam godina njene predsednice Kristin Lagard, izveštava Fajnenšel tajms.

Prema rezultatima ankete, nešto više od polovine ispitanika nazvalo je Lagardin učinak „lošim” ili „veoma lošim”. Poređenja radi: aktivnost njenog prethodnika Marija Dragija je u sličnoj anketi negativno ocenjena sa nešto manje od 9 odsto.

Pored toga, skoro 60 odsto anketiranih zaposlenih u ECB reklo je da imaju malo ili nimalo poverenja u Lagard i izvršni odbor banke.

Više od dve trećine anketiranih zaposlenih u Evropskoj centralnoj banci takođe se nije složilo sa prošlogodišnjom odlukom ECB da ukine „šemu podrške karijeri“, koja je predviđala dodatnu isplatu zaposlenima koji daju otkaz pre starosne granice za penzionisanje.

Većina zaposlenih u bankama ne deli pristup Kristin Lagard regulisanju plata i primeni rodne ravnopravnosti.

Komentarišući rezultate ankete, sindikat Ipso, koji objedinjuje više od 5.000 zaposlenih u ECB, rekao je da Kristin Lagard „prečesto” komentariše politička pitanja i da zbog nedostatka ekonomskog obrazovanja nema „istu tehnokratsku poziciju kao prethodna dva predsednika po pitanjima monetarne politike.“

ECB je anketu nazvala „nesavršenom” – kažu da je jedna osoba mogla da je popuni nekoliko puta, a neke njene teme su se odnosile na dužnosti ne samo predsednika ili su prevazilazile njih. Naveli su još jedno istraživanje zaposlenih u Evropskoj centralnoj banci iz prošle godine, u kojem je 80 odsto učesnika „ponosno što radi“ u toj instituciji, a 89 odsto je reklo da veruje u njenu misiju i svrhu.

Kristin Lagard je vodila ECB 2019. godine, a pre toga je bila izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda. Lagard je prva žena koja je služila kao centralna banka evrozone.