Četvorica evropskih astronauta stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu

Četvorica evropskih astronauta stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu

Četvorica evropskih astronauta uspešno su stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), a na objavljenim snimcima se vidi kako ih pozdravlja postojeća posada MSS-a.

Novi astronauti koji su na MSS stigli svemirskom letelicom SpaceX Crew Dragon, što je omogućila privatna američka kompanija za svemirske letove Axiom Space sa sedištem u Houstonu, na MSS-u će ostati dve nedelje.

S floridskog Cape Canaverala u četvrtak su poleteli Michael López-Alegría, NASA-in astronaut rođen u Španiji, Italijan Walter Villadei, Šveđanin Marcus Wandt i Turčin Alper Gezeravci.

Gezeravci je prvi turski državljanin u svemiru.

Evropska svemirska agencija (ESA) izvestila je da je Wandt prvi iz nove generacije evropskih astronauta koji preko Axiom Spacea učestvuje u jednm komercijalnom letu s posadom.

Među 20 eksperimenata koje će četvorica novopridošlih astronauta izivesti  na ISS-u je i učinak dizajna svemirskog smeštaja na visinu stresa astronauta. Izmeđuostalog će pokušati i da dekodiraju promene koje nastaju u strukturi ćelija u uslovima bestežinskog stanja.

Putovanje je organizovao Axiom Space u saradnji s NASA-om i SpaceX-om, a po pisanju medija trošak po putniku iznosi oko 50 miliona evra.