Oko četvrtine Finaca glasalo je prevremeno na predsedničkim izborima

Oko četvrtine Finaca glasalo je prevremeno na predsedničkim izborima

U nedelji pre glavnog dana predsedničkih izbora u Finskoj, skoro 1,2 miliona ljudi je glasalo prevremeno – oko četvrtine birača u zemlji.

Od 18:00 u nedelju, 21. januara, prema podacima Ministarstva pravde Finske, više od 1,18 miliona birača koji žive unutar zemlje koristilo je opciju prevremenog glasanja; izlaznost dostigla 27,6%

Prevremeno glasanje za birače u inostranstvu završeno je u subotu, a u zemlji će se nastaviti do utorka.

Glasanje na biračkim mestima obaviće se sledeće nedelje, 28. januara. Ukoliko po njegovim rezultatima nijedan od kandidata ne dobije više od 50 odsto glasova, drugi krug će se održati 11. februara.

Podsetimo, poslednje ankete pokazuju da je lider u trci predstavnik „Nacionalne koalicije” desnog centra Aleksander Stub (24 odsto), a malo je povećao zaostatak od predstavnika „zelenih” Peke Haavista. , šefa Ministarstva spoljnih poslova u prethodnoj vladi, koji je spreman da podrži 21%.

Treću poziciju zauzima aktuelni predsednik parlamenta, predstavnik ekstremno desničarske partije „Pravi Finci” Jusi Hala Aho sa 15 odsto. U poređenju sa ranijim anketama, on je povećao podršku za tri procentna poena.

U Finskoj, predsednik je glavnokomandujući oružanih snaga, predstavlja zemlju na sastancima NATO-a i rukovodi spoljnom politikom u saradnji sa vladom.

Podsetimo, Aleksandar Stub je obećao da neće održavati nikakve odnose sa Ruskom Federacijom dok Kremlj ne zaustavi rat protiv Ukrajine.