MMF: AI ugrožava radna mesta širom sveta

MMF: AI ugrožava radna mesta širom sveta

Skoro 40 odsto radnih mesta širom sveta moglo bi da bude pogođeno porastom veštačke inteligencije (AI), pri čemu su ekonomije sa visokim dohotkom izloženije više od tržišta u razvoju i zemalja sa niskim prihodima, upozorio je MMF u novom izveštaju.

U postu na blogu tokom vikenda, šefica MMF-a Kristalina Georgieva pozvala je vlade da se pozabave „zabrinjavajućim trendom“ i da proaktivno preduzmu korake „kako bi sprečile da tehnologija dodatno podstiče društvene tenzije“.

„Na ivici smo tehnološke revolucije koja bi mogla da pokrene produktivnost, podstakne globalni rast i poveća prihode širom sveta. Ali to bi takođe moglo da zameni radna mesta i produbi nejednakost“, rekla je Georgieva.

Izveštaj je istakao da iako su automatizacija i informaciona tehnologija istorijski imala tendenciju da utiču na rutinske zadatke, AI je takođe sposobna da utiče na poslove koji zahtevaju visoko kvalifikovane radnike. Kao rezultat toga, napredne ekonomije suočavaju se sa većim rizicima od veštačke inteligencije – ali i sa većim mogućnostima da iskoriste njene prednosti – nego zemlje u razvoju i privrede u razvoju, navodi MMF.

Izveštaj je pokazao da u naprednim ekonomijama oko 60% poslova može biti pod uticajem AI. Međutim, otprilike polovina izloženih poslova može imati koristi od integracije AI, čime se povećava produktivnost, napisao je MMF. Za drugu polovinu, AI aplikacije mogu „izvršiti ključne zadatke koje trenutno obavljaju ljudi“, što bi moglo smanjiti potražnju za radnom snagom, što bi dovelo do nižih plata i smanjenog zapošljavanja. U najekstremnijim slučajevima, neki od ovih poslova mogu potpuno nestati, upozorila je Georgieva.

Nasuprot tome, na tržištima u razvoju i zemljama sa niskim prihodima, očekuje se da će izloženost AI biti 40%, odnosno 26%. „Ovi nalazi ukazuju na to da se tržišta u razvoju i ekonomije u razvoju suočavaju sa manje neposrednih poremećaja od AI. U isto vreme, mnoge od ovih zemalja nemaju infrastrukturu ili kvalifikovanu radnu snagu da iskoriste prednosti veštačke inteligencije, što povećava rizik da bi tehnologija vremenom mogla da pogorša nejednakost među nacijama“, zaključio je MMF.