Rumunski farmeri su se obratili vlastima sa zahtevima u vezi sa uvozom iz Ukrajine

Rumunski farmeri su se obratili vlastima sa zahtevima u vezi sa uvozom iz Ukrajine

Rumunski farmeri zahtevaju od vlasti da na nivou EU traže rešenja koja će ih zaštititi od uticaja uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na evropsko tržište.

Takvo pismo je uputio Savez za poljoprivredu, koji objedinjuje nekoliko poljoprivrednih organizacija.

Pismo je upućeno predsedniku Klausu Johanisu, premijeru Marselu Čolaku i resornom ministru Florinu Barbu u vezi sa predstojećim sastankom ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja EU.

Poljoprivrednici žele rešenje na nivou EU koje će obezbediti „opstanak evropskih farmera“.

Predlažu da se do 30. aprila 2023. godine napravi i pokrene sistem koji će predvideti da se odredište poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine odredi i pre nego što budu uvezeni u EU (za uvoz, tranzit i sl.), proizvod mora biti izvagani, podaci uneti u sistem i „biti dostupni svim zainteresovanim“ kako bi se osiguralo da svaka pošiljka ide tačno tamo gde je namenjena, u potpunosti.

Takođe, udruženje želi da uvede ograničenja na uvoz poljoprivrednih proizvoda na osnovu godišnjih ili kvartalnih proseka za 2021-2022.

Osim toga, poljoprivrednici zahtevaju obaveštenje Brisela i automatsku primenu „zaštitnih mera” na nacionalnom nivou, ukoliko na teritoriji neke od zemalja članica otkriju kršenje pravila od strane vlasnika agro-uvoznih proizvoda ili njihovih prevoznika.

Takođe je saopšteno da poljski farmeri spremaju veliki protest 24. januara zbog uvoza iz Ukrajine.

Podsetimo, pre neki dan su rumunski poljoprivrednici deblokirali tri punkta na granici sa Ukrajinom, što je bio deo šireg protesta prevoznika i poljoprivrednika širom teritorije Rumunije.

Pre toga je saopšteno da je vlada predstavila prvi paket mera za pomoć poljoprivrednicima i kamiondžijama.