Netanjahu neće prihvatiti stvaranje palestinske države, UN apeluje na priznavanje prava Palestinaca

Netanjahu neće prihvatiti stvaranje palestinske države, UN apeluje na priznavanje prava Palestinaca

Sukobi između Izraela i Hamasa ulaze u 107. dan, a intenzitet borbi ne opada. Izraelska vojska nastavlja operacije na kopnu, moru i iz vazduha, posebno fokusirana na južni deo Gaze, gde tvrdi da se nalazi glavna baza Hamasa. Vlasti u Gazi negiraju ove tvrdnje, optužujući Izraelske odbrambene snage (IFD) za napade na civile, stambene objekte i bolnice.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavljuje da svi moraju priznati pravo Palestinaca da izgrade sopstvenu državu. Ovo dolazi kao odgovor na izjave izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, koji je, prema izveštaju Si-En-Ena, navodno razgovarao s predsednikom SAD DŽozefom Bajdenom o mogućnosti stvaranja palestinske države.

Netanjahu je negirao ove tvrdnje i jasno izjavio da Izrael neće prihvatiti stvaranje palestinske države. Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir podržao je ovu poziciju.

Ministarstvo zdravlja iz Gaze izveštava o preko 24.000 ubijenih Palestinaca i 62.388 ranjenih tokom izraelskih napada na Pojas Gaze.

Ukupan broj uhapšenih Palestinaca od početka sukoba popeo se na 6.115, a izraelske snage izvele su racije širom Zapadne obale, uključujući hapšenje žena i dece.

Došlo je i do nove razmene vatre između Izraela i Hezbolaha, sa izveštajem o smrtnim žrtvama na obe strane.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi obećao je kaznu Izraelu zbog napada u kojem su poginula petorica pripadnika Iranske revolucionarne garde u Siriji.

Snage centralne komande SAD uništile su tri protivbrodske rakete koje su Huti planirali da lansiraju prema južnom delu Crvenog mora. Sukobi i napetosti u regionu i dalje predstavljaju ozbiljnu pretnju stabilnosti i miru.