U Finskoj će zbog štrajka velikih razmera prestati proizvodnja municije

U Finskoj će zbog štrajka velikih razmera prestati proizvodnja municije

U Finskoj su mnogi sindikati najavili planove za štrajk protiv vladinih planiranih rezova i promena u uslovima rada.

Konkretno, u četvrtak je Industrijski sindikat najavio da počinje dvodnevni štrajk od 1. do 2. februara. U štrajkovima učestvuje 60.000 radnika i 700 preduzeća.

Štrajk će uticati na fabrike Nammo koje proizvode municiju u Finskoj i Ukrajini. Ranije nisu učestvovali u protestima.

Dvodnevni štrajk će zaustaviti proizvodnju municije u tri fabrike kompanije, kao i u fabrici baruta u Lapui, Sastamali i Vikhtavuoru.

Pored toga, Sindikat radnika javnog sektora i socijalnog osiguranja JHL najavio je nameru da štrajkuje. Kao rezultat toga, usluga će se zaustaviti na skoro svim finskim aerodromima. U štrajku učestvuju zaposleni u Finaviji i Erprou.

Konkretno, Sindikat vazduhoplovstva (IAU) i Sindikat saobraćajnih radnika (AKT) takođe će učestvovati u političkim protestima protiv planiranih reformi. Štrajkovi mogu zaustaviti putovanje avionom, pregled i rukovanje prtljagom.

Takođe, sindikat PAM će 1. februara održati veliku dnevnu protestnu akciju, zbog čega bi većina prehrambenih radnji mogla biti zatvorena. Štrajk će pogoditi desetine hiljada radnika i obuhvatiće, između ostalih, sve veće trgovinske lance, kao i hotele, restorane, železničke stanice i kompanije za čišćenje.

Osim toga, štrajkovi početkom februara dovešće do zatvaranja vrtića.

Podsetićemo da je 18. januara u Severnoj Irskoj većina zaposlenih u budžetskom sektoru stupila u štrajk, usled čega je obustavljen rad škola, saobraćaja i komunalnih službi.

Mašinovođe u većem delu Velike Britanije nastaviće sa štrajkom u narednim nedeljama nakon dugotrajnog spora o platama između sindikata Aslefa, šefova železnica i vlade, pokazalo se.