Baltički parlamentarci pozivaju na podršku Ukrajini do njene potpune pobede

Baltički parlamentarci pozivaju na podršku Ukrajini do njene potpune pobede

Prezidijum Baltičke skupštine, koji okuplja parlamentarce Letonije, Litvanije i Estonije, pozvao je na podršku Ukrajini do njene potpune pobede, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom na sajtu letonske Sejme.

„Pozivamo na hitne napore u Evropi kako bi se osigurala potpuna pobeda Ukrajine prema formuli mira ove zemlje“, rekao je Anis Vučans, potpredsednik Baltičke skupštine i šef delegacije Letonije.

U saopštenju, članovi parlamenata Letonije, Estonije i Litvanije ističu ključnu ulogu vojne, finansijske i političke podrške Ukrajini kako bi se zemlji omogućilo da u potpunosti povrati svoje teritorije. Napominju da se ova podrška mora nastaviti, dovoljna, blagovremena i planirana za budućnost.

Prezidijum Baltičke skupštine ohrabruje parlamentarce drugih država da ne potcenjuju dugoročne posledice po stabilnost Evrope, međunarodnog sistema i svih naroda koji cene svoju slobodu ako se pomoć Ukrajini ne pruži na nivou koji je kompatibilan sa ozbiljnošću Situacija.

Parlamentarci ponavljaju jasnu podršku baltičkih država evropskim i evroatlantskim integracijama Ukrajine.

Takođe apeluju na međunarodnu zajednicu da intenzivira napore u sprovođenju politike sankcija Rusiji i traženju legalnih načina da se zamrznuta ruska imovina iskoristi za obnovu Ukrajine.

Parlamentarci podsećaju i da su greške koje su napravljene pre deceniju kada je Rusija grubo prekršila međunarodno pravo i okupirala Krim stvorile osećaj nekažnjivosti kod agresora, što je rezultiralo ratom velikih razmera u Ukrajini, prouzrokujući ogromna ljudska stradanja i razaranja skoro dve godine.

Baltička skupština je organizacija za međuparlamentarnu saradnju Letonije, Estonije i Litvanije osnovana 8. novembra 1991. Svaki nacionalni parlament baltičkih država u Baltičkoj skupštini predstavlja 12 do 16 članova parlamenta.

Ministri odbrane Letonije, Litvanije i Estonije potpisali su sporazum o stvaranju Baltičke odbrambene linije za jačanje istočne granice NATO-a.