Ministri spoljnih poslova EU razgovaraju sa zvaničnicima Izraela i Palestinske samoprave

Ministri spoljnih poslova EU razgovaraju sa zvaničnicima Izraela i Palestinske samoprave

Ministri spoljnih poslova Evropske unije (EU) planiraju odvojene sastanke sa zvaničnicima Izraela i Palestinske samoprave u ponedeljak u Briselu, saopštili su izvori. Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac sastaće se sa evropskim kolegama ujutro, dok će šef palestinske diplomatije Rijad Maliki imati sastanak popodne. Izvori dodaju da direktni susret između Kaca i Malikija nije predviđen.

Evropski ministri žele čuti planove izraelskih i palestinskih zvaničnika o okončanju nasilja i sukoba u Gazi, gde je izraelski odgovor na napade Hamasa prouzrokovao značajan broj žrtava. Očekuje se prisustvo i drugih zvaničnika iz regiona, uključujući egipatske, saudijske i jordanske ministre, kao i generalnog sekretara Arapske lige. Planiran je radni ručak tokom kojeg će razgovarati o aktuelnim događajima u regionu.

Dok nekoliko članica EU, poput Sjedinjenih Država, podržava rešenje sa dve države za postizanje stabilnosti u regionu, postoje razlike u stavovima unutar EU. Nemačka i Mađarska, na primer, insistiraju na pravu Izraela da se brani uz poštovanje međunarodnog prava, dok druge članice pozivaju na trenutni prekid vatre. EU se više puta založila za mir i rešenje sa dve države u ovom dugotrajnom konfliktu.