Zelenski veruje da SAD mogu pomoći Ukrajini da pobedi

Zelenski veruje da SAD mogu pomoći Ukrajini da pobedi

Predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je Sjedinjenim Državama na pomoći koju su im pružile od početka invazije na Rusiju u punom obimu, ali veruje da bi to moglo biti više da bi se Kijevu omogućilo da prevlada.

Zelenski je to rekao u intervjuu britanskom TV kanalu Channel 4 News.

Govoreći o izgledima za odobravanje dodatne pomoći u američkom Kongresu, koji je u zastoju zbog sporova oko migracione politike, šef države je rekao da „nije zabrinut za kongresmene ili senatore“.

„Sreo sam se sa njima. Kada sednem sa njima i vodimo dijalog, jedan na jedan ili timski, u većini, 99,9 odsto slučajeva, oni su na mojoj strani“, dodao je on.

Na pitanje da li Zelenski veruje rečima podrške koje je čuo od članova američkog Kongresa, on je odgovorio da „veruje rezultatima“.

„Za skoro pet godina predsedavanja, s jedne strane, sve sam video. Ali kada razgovaram sa političarima, ponekad pomislim da nisam ništa video&mld; Svi se smeju, grle, govore: „Ti si otporan, ti si tako jak, ti si pravi čovek, vođa slobodnog sveta. Sačuvali ste našu demokratiju… Mogli bismo da izgubimo pola Evrope, a Rusija bi napala SAD, zemlje NATO-a, a mi moramo da vam damo sve, sve što imamo.“ A onda – kao da je komanda „stani, ukloni“, opisao je predsednik svoje utiske.

Komentarišući količinu američke vojne pomoći iz Ukrajine, Zelenski je dodao: „Pomogli su nam mnogo da preživimo. Mislim da mogu više da nam pomognu da pobedimo.“

Kako je saopšteno, Džo Bajden je u sredu održao sastanak sa liderima američkog Kongresa i šefovima specijalizovanih komiteta, na kojem je pozvao na bržu deblokadu finansiranja za dalju pomoć Ukrajini. Očekuje se da će Senat sledeće nedelje razmotriti sporazum o bezbednosti južne granice i finansiranju Ukrajine.

Projekat predviđa više od 60 milijardi dolara za podršku Ukrajini, 14 milijardi dolara za Izrael i isto toliko za mere za borbu protiv ilegalne migracije na južnoj granici. Bela kuća je ranije saopštila da više nemaju novca za novu vojnu podršku Ukrajini dok je ne odobri Kongres SAD.