U Švedskoj je, prvi put od 1990-ih, vraćena regrutacija

U Švedskoj je, prvi put od 1990-ih, vraćena regrutacija

Od 19. januara, Švedska je ponovno uvela državnu službu po regrutaciji kao alternativu vojnoj službi. Ova mera će važiti za radnike lokalnih spasilačkih službi i energetičare.

Švedski ministar civilne odbrane, Karl-Oskar Bolin, izjavio je da je obnavljanje civilne službe neophodno kako bi kritične službe mogle da funkcionišu „u vremenima povećane budnosti i, na kraju, rata“.

Civilna regrutacija predstavlja alternativu vojnoj službi, koja je obavezna za muškarce između 16 i 70 godina i uvedena je 2017. godine. Ova obavezna državna služba, koja sada ponovno stupa na snagu, ukinuta je nakon Hladnog rata 1990-ih.

Švedska vlada nije precizirala broj regruta, a premijer Ulf Kristersson naveo je da se očekuje oko 2.000 ljudi. Oni koji ispunjavaju kriterijume proći će odgovarajuće kurseve prekvalifikacije. Takođe, od jeseni 2024, Švedska će organizovati kurseve usavršavanja iz oblasti civilne zaštite pod pokroviteljstvom Švedske agencije za vanredne situacije.

Prethodno su glavnokomandujući Oružanih snaga Švedske i ministar civilne odbrane poručili da svi građani treba da budu spremni za rat.