CNN: Sjedinjene Države predviđaju novu ukrajinsku kontraofanzivu na Melitopolj najkasnije za dve godine

CNN: Sjedinjene Države predviđaju novu ukrajinsku kontraofanzivu na Melitopolj najkasnije za dve godine

Američki vojni krugovi smatraju da će do nove velike kontraofanzive Ukrajine na jugu najverovatnije doći tek za dve godine, navodi se u članku Si-En-Ena.

Još jedan veliki kontraofanzivni pokušaj Ukrajine da porazi ruske snage u južnom okupiranom gradu Melitopolju verovatno će se desiti za najmanje dve godine od sada, rekao je američki vojni zvaničnik sa sedištem u Evropi.

U međuvremenu, američki i evropski zvaničnici ne očekuju da će ni Ukrajina ni Rusija ostvariti značajne pobede na bojnom polju 2024. godine.

Obe strane su „previše iscrpljene u pogledu trupa i opreme da bi videle značajne promene 2024. godine“, rekao je američki zvaničnik. Ukrajinci su razgovarali o 2025. godini kao o „realističnijoj opciji u smislu onoga što mogu stvoriti za pokretanje nove ofanzive“, dodao je vojni zvaničnik.

Očekuje se da će Ukrajina ovu godinu provesti radeći na jačanju svoje odbrambene industrijske baze i obnovi svojih oružanih snaga u iščekivanju novih borbi 2025. godine, rekao je američki zvaničnik – strategija na koju će se Rusija verovatno fokusirati.

„Zato je nastavak podrške Zapada toliko važan, jer će se sledeće godine uraditi sve što će odlučiti kako će se stvari razvijati 2025. godine, a možda i kasnije“, rekao je on.

Kako je saopšteno, predstavnici američkih obaveštajnih službi smatraju da kratkoročno smanjenje američkog finansiranja neće imati značajan uticaj na neprijateljstva u Ukrajini.

Ali, dugoročno gledano, odsustvo američke pomoći može omogućiti Moskvi da povrati zamah povećanjem zaliha naoružanja i iskorištavanjem podrške Irana i Severne Koreje“, rekao je jedan od sagovornika kanala Si-En-En.

Premijer Slovačke Robert Fico želi da normalizuje odnose sa Ruskom Federacijom i ne veruje u novu kontraofanzivu Ukrajine.