Bolest X: SZO upozorava na buduću epidemiju samo je pitanje vremena

Bolest X: SZO upozorava na buduću epidemiju samo je pitanje vremena

Sa stopom smrtnosti 20 puta većom od COVID-19 i bez vakcine, bolest X mogla bi brzo da baci čovečanstvo na kolena. Malo ko bi ostao netaknut od strane patogena kada bi se zadržao, uzrokujući raspad zdravstvenih sistema i kolaps privrede dok je svet ponovo pokušavao da obuzda silu prirode.

Na sreću, bolest X je hipotetička – čuvar mesta koji predstavlja patogene koji tek treba da se susreću sposobni da izazovu pandemiju.

Ali Svetska zdravstvena organizacija je iskoristila priliku na nedavnom godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, u Švajcarskoj, da zamoli svetske lidere da razmotre zastrašujuću mogućnost upravo takvog scenarija.

Još 2015. godine, organizacije članice SZO prepoznale su ekstremnu nespremnost međunarodne zajednice za značajna izbijanja bolesti. Ubrzo je pokrenut plan pod nazivom R&D plan za akciju za sprečavanje epidemija, koji navodi patogene zbog kojih smo imali dobar razlog da budemo nervozni.

Nakon sastanka u februaru 2018, komitet je dodao praznu kutiju u svoj zbornik potencijalnih ubica: Bolest X. Njegova namera je bila da primora vlasti da ostanu fleksibilni u pripremama i ne budu sputani poznavanjem poznatih bolesti.

Dve godine kasnije, brzo širenje novog oblika koronavirusa stavilo bi sve planove za pandemiju na test. Rezultat je bio više od 7 miliona smrtnih slučajeva, kompromis sporih prevencija i brzog razvoja vakcine – broj koji bi istovremeno mogao biti daleko bolji i daleko gori.

Lista prioritetnih patogena je ponovo ispitana čak i dok je COVID-19 besneo, sa stotinama naučnika koji su se okupili 2022. da razmotre dokaze o 25 poznatih mikrobnih porodica i spekulišu o tome kakve pretnje može predstavljati buduća epidemija.

U nizu konsultacija sa predstavnicima brojnih država širom sveta, SZO je raspravljala o pitanjima otkrivanja, nadzora, istraživanja i društveno-političkih izazova sa kojima se suočava u borbi protiv patogena o kojem trenutno ništa ne znamo.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da organizacija već sprovodi mere, uključujući uspostavljanje fonda za pandemiju i izgradnju centra za transfer tehnologije u Južnoj Africi za rešavanje nejednakosti u distribuciji vakcina.

„Naravno, postoje neki ljudi koji kažu da bi ovo moglo da izazove paniku“, rekao je Tedros panelu.

„Bolje je predvidjeti nešto što se može dogoditi jer se to dogodilo u našoj istoriji mnogo puta i pripremiti se za to.

Gledanje na sopstveno ponašanje jednako je pronicljivo u predviđanju pretnji od patogena kao i razumevanje samog patogena.

Možda jedna od najdubljih lekcija naučenih iz COVID-19 su izazovi koje predstavljaju dezinformacije i strah od zavere.

Kao ilustracija političkog neslaganja, bivša pomoćnica obezbeđenja za javne poslove u Ministarstvu finansija SAD, Monika Krouli, izjavila je na X (bivši Tviter): „Baš na vreme za izbore, nova zaraza koja im omogućava da sprovedu novi sporazum SZO, ponovo zaključajte, ograničite slobodu govora i uništite više sloboda.“

Upravljanje pandemijom koja je jednaka ili gora od COVID-19 značilo bi razvijanje efikasnih strategija javne komunikacije za zaštitu od dezinformacija, jačanje planova ekonomskog i mentalnog zdravlja za suočavanje sa potencijalnim karantinima i izgradnju veće fleksibilnosti u obrazovnim sistemima, a da ne spominjemo jačanje infrastrukture zdravstvene zaštite .

Ne moramo da znamo mnogo o bolesti X da bismo se pripremili za nju. Sve što treba da znamo je da smo sposobni za velika dostignuća kada to znači da našu zajednicu zaštitimo od štete.