Posmrtni ostaci žrtve 11. septembra identifikovani su skoro 23 godine kasnije

Posmrtni ostaci žrtve 11. septembra identifikovani su skoro 23 godine kasnije

Više od dve decenije nakon terorističkih napada na Svetski trgovinski centar 11. septembra 2001. godine, kancelarija njujorškog medicinskog istražitelja saopštila je da su posmrtni ostaci Džona Balantajna Nivena, izvršnog direktora u Aon Risk Services, konačno identifikovani. Niven je bio jedna od 2.753 žrtava ovog tragičnog događaja, a njegova identifikacija dolazi kao deo nastojanja Kancelarije glavnog medicinskog istražitelja da primeni napredne tehnologije DNK analize.

Džon Balantajn Niven, tada 44-godišnjak iz Ojster Beja, bio je izvršni direktor u osiguravajućoj kući na 105. spratu kule dva kompleksa trgovačkog centra. Ostavio je za sobom suprugu i sina starog 18 meseci. Njegova identifikacija označava 1.650. žrtvu koja je identifikovana u sklopu ovog napora.

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams izrazio je zahvalnost i poštovanje prema naporima medicinske kancelarije, ističući da, iako bol od gubitaka 11. septembra nikada ne napušta, mogućnost novih identifikacija pruža utehu porodicama žrtava. Ova vest stiže u trenutku kada se svet seća godišnjice ovih tragičnih događaja.

Kancelarija glavnog medicinskog istražitelja već nekoliko godina koristi napredne tehnike DNK analize kako bi identifikovala posmrtne ostatke žrtava. Ovaj napor ima za cilj pružanje mira porodicama i dostojanstveno sećanje na one koji su stradali u jednom od najsmrtonosnijih terorističkih činova u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Otprilike 40 odsto žrtava napada na Svetski trgovinski centar još uvek nije identifikovano, ali napredak u DNK testiranju pruža nadu da će nova tehnologija omogućiti dalje identifikacije i pružiti porodicama zasluženi mir i spokoj. Ovo je deo neprekidnih napora da se dostojanstveno i pažljivo postupa s posmrtnim ostacima žrtava ovog tragičnog događaja koji je promenio svet.