Izveštaj Ministarstva pravde o pucnjavi u osnovnoj školi Rob u Teksasu otkriva propuste policije

Izveštaj Ministarstva pravde o pucnjavi u osnovnoj školi Rob u Teksasu otkriva propuste policije

Oštar izveštaj Ministarstva pravde u četvrtak pružio je detalje o propustima organa za sprovođenje zakona tokom pucnjave u osnovnoj školi Rob u Uvaldeu, Teksasu. Incident se dogodio 24. maja 2022., a izveštaj otkriva da su teško naoružani policajci ušli u školu tek 77 minuta nakon dolaska prvih policajaca na mesto događaja. U međuvremenu, učenici su pozivali hitnu pomoć, a roditelji su molili policajce da intervenišu. Devetnaestoro dece i dvoje nastavnika izgubilo je živote tokom masakra.

Rekonstrukcija događaja pokazuje da je napadač, Salvador Ramos, najpre pucao i povredio svoju baku, a zatim ukrao vozilo i došao do osnovne škole. Ušao je kroz otključana vrata i otvorio vatru na učionice, a policija je reagovala nakon više minuta.

Izveštaj ukazuje na konfuziju, nedostatak hitnosti i komandovanja incidentom tokom intervencije. Kritični trenuci dešavali su se sve do 12:50 popodne, kada su policajci napali napadača nakon što je izašao iz ormana. Izveštaj izaziva zabrinutost zbog reakcije organa za sprovođenje zakona u ovom jednom od najsmrtonosnijih pucnjava u školi u SAD.