Orban ne isključuje „mogućnost poboljšanja” odnosa sa Ukrajinom

Orban ne isključuje „mogućnost poboljšanja” odnosa sa Ukrajinom

Na konferenciji za novinare 18. januara, šef kabineta premijera Mađarske Hergej Gajaš rekao je da Budimpešta „mora da teži” dobrim odnosima sa Ukrajinom, a takva mogućnost „ne može se isključiti”.

Gujaš je komentarisao pitanje ukrajinsko-mađarskih odnosa govoreći o stavu Budimpešte u vezi sa daljim blokiranjem četvorogodišnjeg paketa pomoći Ukrajini vrednog 50 milijardi evra.

„Ne može se isključiti mogućnost poboljšanja odnosa Mađarske i Ukrajine, a Mađarska treba da teži dobrim odnosima sa susednom zemljom. Ne treba gubiti nadu da može doći do promena u mađarsko-ukrajinskim odnosima“, rekao je on.

Šef Orbanovog štaba je kao primer naveo parlament Slovačke, koji je ranije osudio Orbanovu izjavu, ali „sada su odnosi dve zemlje dobri“, i Srbije.

U tom kontekstu, on je pomenuo i pripremu sastanka Volodimira Zelenskog i mađarskog premijera, na kojem bi mogli da razgovaraju o „obnavljanju nekadašnjih uslova za mađarsko obrazovanje u Ukrajini“ i humanitarnoj pomoći Zakarpatju, „ali ima mnogo druge teme o kojima bi premijer – ministar i predsednik mogli da razmene mišljenja“.

Kao što je poznato, Mađarska i Ukrajina su imale malo ili nikakav kontakt na visokom nivou od potpune ruske invazije u februaru 2022. godine, ali su se poslednjih nedelja pojačale na različitim nivoima.

Ranije je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto najavio da će 29. januara održati sastanak sa šefom Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom u Užgorodu.