Problemi sa isporukom do vrata: Kupci u Srbiji nezadovoljni uslugom kurirskih službi

Problemi sa isporukom do vrata: Kupci u Srbiji nezadovoljni uslugom kurirskih službi

Tokom pandemije koronavirusa, porast onlajn kupovine u Srbiji doveo je do novih navika građana, ali i problema sa isporukom do vrata. Iako su kupci platili dodatnu uslugu isporuke do vrata stana, često se suočavaju sa situacijom da kuriri ostavljaju paket ispred zgrade, tvrdeći da nemaju gde da se parkiraju.

Pravni stručnjak Mladen Alfirović naglašava da kupci imaju pravo da očekuju isporuku do vrata, s obzirom na plaćenu uslugu. Kurirske službe, s druge strane, ističu da parkiranje predstavlja izazov, posebno u centru gradova poput Beograda i Novog Sada.

Zoran Nedić iz jedne kurirske službe objašnjava da su specijalizovani za ove gradove i da se kuriri trude dostaviti do vrata ili sprata, osim kada je nemoguće pronaći parking. Takođe, ističe da veliki broj paketa dnevno čini isporuku do vrata izazovnom zbog ograničenog vremena.

Građani koji su nezadovoljni isporukom do vrata imaju pravo da podnesu prigovor kurirskoj službi. Prema zakonu o poštanskim uslugama, ako prigovor ne reši problem, može se obratiti Agenciji za poštanske usluge.

Uz sve češće nezadovoljstvo isporukom do vrata, sve popularniji su paketomati koji omogućavaju korisnicima da preuzmu pošiljke u bilo koje doba dana, smanjujući potrebu čekanja kurira kod kuće. Pitanje koje se postavlja jeste da li će ovi paketomati zameniti tradicionalnu isporuku do vrata u budućnosti.