Humanitarna katastrofa u Gazi: Palestinci umiru u pretrpanim bolnicama, nedostaje medicinskih resursa

Humanitarna katastrofa u Gazi: Palestinci umiru u pretrpanim bolnicama, nedostaje medicinskih resursa

Stručnjaci UN i lekari izveštavaju o alarmantnoj situaciji u Gazi, gde Palestinci umiru svakog dana u pretrpanim bolnicama koje su nemoćne pred velikim brojem povređenih. Izraelska vojna ofanziva uzrokovala je kolaps zdravstvenog sistema, pretvarajući bolnice u improvizovane izbegličke kampove.

Šon Kejsi iz Svetske zdravstvene organizacije, koji je nedavno napustio Gazu, opisao je užasavajuću situaciju u bolnicama gde su lekari preplavljeni pokušajima da spasu živote hiljada ranjenih. Bolnica Al-Šifa, nekada vodeća, sada se koristi isključivo za hitne traume, dok su pacijenti smešteni u hodnicima, operacionim salama i stepenicama.

Kejsi je naglasio da su medicinski radnici suočeni sa nedostatkom osoblja, goriva i medicinskih potrepština. Izrael je optužen da otežava isporuke humanitarne pomoći, dok su bolnice suočene s ozbiljnim problemima poput nestanka struje, vode i nedostatka osoblja.

Dr. Seema Jilani, pedijatar i član Međunarodnog komiteta spasavanja, opisala je situaciju kao najekstremniju koju je ikada videla, s decama sa traumatskim povredama i ekstremnim opekotinama.

Humanitarci apeluju na prekid vatre kako bi se omogućila bezbednost i pružila adekvatna pomoć desetinama hiljada povređenih stanovnika Gaze. Situacija je dodatno otežana masovnim raseljavanjem i nedostatkom resursa, a međunarodna zajednica se mobilizuje kako bi pružila podršku pogođenom području.