Sakupljeni su glasovi u holandskom parlamentu kako bi se kralj prisilio da plati porez

Sakupljeni su glasovi u holandskom parlamentu kako bi se kralj prisilio da plati porez

Inicijatori peticije za obavezu monarha Holandije da plaća porez na ravnopravnoj osnovi sa ostalim građanima kažu da imaju podršku dve trećine poslanika oba doma parlamenta.

Kraljevo oslobađanje od plaćanja poreza u Holandiji je regulisano ustavom. To znači da je za ukidanje ove odredbe neophodna podrška najmanje 100 od 150 poslanika donjeg doma parlamenta i 50 od 75 poslanika gornjeg doma.

U Holandiji su stranke D66, SP i PvdD rekle da su po prvi put osvojile potreban broj glasova.

„Važno je da i kralj plaća porez na prihod. Učitelji i policajci takođe. Svi u Holandiji doprinose javnim institucijama“, rekao je za AD Joost Sneler, član donjeg doma parlamenta Holandije iz stranke D66.

Oni žele da liše poreskih olakšica sve članove kraljevske porodice zemlje – kralja Vilema-Aleksandra, kraljicu Maksimu, princezu Beatriks i princezu Amaliju. Ova druga je odlučila da sama plaća porez.

Njihova inicijativa takođe predviđa da nakon usvajanja amandmana, Ministarstvo opštih poslova Holandije (nadležno posebno za saradnju sa kraljevskom kućom) mora da obavesti parlament o koracima za lišavanje beneficija monarhu u roku od četiri nedelje od imenovanja novi premijer.

Kako je ranije saopšteno, oko 70 odsto Holanđana smatra da bi kraljevska porodica trebalo da plaća porez u budžet.