Španija istražuje utapanje dvojice vojnika pod sumnjivim okolnostima

Španija istražuje utapanje dvojice vojnika pod sumnjivim okolnostima

Španski vojni sud istražuje prošlomesečnu smrt dvojice vojnika koji su navodno bili primorani da plivaju preko jezera sa dodatnom opremom.

O pogibiji dvojice vojnika saznalo se 21. decembra. Oružane snage Španije su tada saopštile da su ubijene „tokom manevara“ u bazi Sero Murijano u blizini grada Kordobe na jugu zemlje, ne navodeći detalje.

Ali mediji su saznali da su poginula dva muškarca od 24 i 34 godine. Oni su se navodno udavili nakon što su, zajedno sa desetinama drugih vojnika, bili primorani da plivaju preko jezera po hladnom vremenu u punoj opremi.

Jednog od vojnika koji se utopio, Karlosa Leona Rika, njegov komandant je naterao da ponese dodatnih 3,5 kilograma za kaznu, prema rečima advokata njegove porodice Luisa Romera.

Romero je naglasio da na mestu obuke nema splavova za spasavanje ni užeta za spasavanje. On je dodao da je „tragedija mogla biti i gora“, jer je u vežbama učestvovalo ukupno oko 60 vojnika.

Sud u Kordobi koji istražuje incident preneo je u utorak slučaj vojnom sudu u Sevilji na zahtev vojnog vrha. Porodica Leona Rika uložila je žalbu na odluku, strahujući da će vojni sud pokušati da ometa istragu.

Ranije ovog meseca u Poljskoj je osam vojnika povređeno u nesreći u kojoj je učestvovao vojni kamion u blizini grada Hajnivka.