Ishrana bogata biljnim proteinima može pomoći ženama da ostanu zdrave kako stare

Ishrana bogata biljnim proteinima može pomoći ženama da ostanu zdrave kako stare

Žene koje konzumiraju veće količine proteina, posebno proteina iz biljnih izvora, razvijaju manje hroničnih bolesti i veća je verovatnoća da će sveukupno biti zdravije kako stare, prema studiji koju su vodili istraživači iz Centra za istraživanje ljudske ishrane Jean Maier USDA o starenju. (HNRCA) na Univerzitetu Tufts i objavljena 17. januara u The American Journal of Clinical Nutrition.

Analizirajući podatke samoprijavljene od više od 48.000 žena, istraživači su primetili znatno manje srčanih bolesti, raka i dijabetesa, kao i pad kognitivnog i mentalnog zdravlja, kod onih koji su uključili više proteina u svoju ishranu iz izvora kao što su voće, povrće, hleb, pasulj, mahunarke i testenine, u poređenju sa onima koji su jeli manje.

„Konzumiranje proteina u srednjim godinama bilo je povezano sa promovisanjem dobrog zdravlja u starijoj odrasloj dobi“, rekao je Andres Ardisson Korat, naučnik sa HNRCA i glavni autor studije. „Takođe smo otkrili da je izvor proteina bitan. Dobivanje većine proteina iz biljnih izvora u srednjim godinama, plus mala količina životinjskih proteina čini se da doprinosi dobrom zdravlju i dobrom preživljavanju u starijoj dobi.“

Nalazi su izvedeni iz temeljne studije o zdravlju medicinskih sestara sa sedištem na Harvardu, koja je pratila ženske zdravstvene profesionalce od 1984. do 2016. Žene su imale između 38 i 59 godina u 1984. i smatralo se da su bile dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja na početku studija.

Ardisson Korat i kolege istraživači, uključujući starijeg autora Ki Suna sa Harvarda T.H. Chan School of Public Health, ispitala je hiljade istraživanja prikupljenih svake četiri godine od 1984. do 2016. o tome koliko često ljudi jedu određene namirnice kako bi utvrdili proteine u ishrani i njihove efekte na zdravo starenje.

Oni su izračunali unos proteina tako što su pomnožili broj puta kada je svaka namirnica konzumirana njenim sadržajem proteina, a zatim, koristeći bazu podataka o sastavu hrane Univerziteta Harvard, zbrojili količinu proteina u svim namirnicama.

Istraživači su zatim uporedili ishranu žena koje nisu razvile 11 hroničnih bolesti ili izgubile mnogo fizičke funkcije ili mentalnog zdravlja, sa ishranom onih koje jesu.

Žene koje su jele više biljnih proteina, koji su 1984. definisani kao proteini dobijeni iz hleba, povrća, voća, pice, žitarica, pečenih jela, pire krompira, orašastih plodova, pasulja, putera od kikirikija i testenina, imale su 46% veće šanse da budu zdravi u poznim godinama. Oni koji su konzumirali više životinjskih proteina kao što su govedina, piletina, mleko, riba/morski plodovi i sir, međutim, imali su 6% manje šanse da ostanu zdravi kako stari.

„Oni koji su konzumirali veće količine životinjskih proteina imali su tendenciju da imaju više hroničnih bolesti i nisu uspeli da dobiju poboljšanu fizičku funkciju koju obično povezujemo sa jedenjem proteina“, rekao je Ardison Korat.

Životinjski protein je bio skromno povezan sa manje fizičkih ograničenja u starijoj dobi, ali biljni protein je imao jaču, konzistentniju korelaciju u svim posmatranim modelima i bio je bliže povezan sa zdravim mentalnim zdravljem kasnije u životu.

Naročito za srčane bolesti, veća potrošnja biljnih proteina dolazi sa nižim nivoima LDL holesterola („lošeg“ holesterola), krvnog pritiska i osetljivosti na insulin, dok je veći unos životinjskih proteina vezan za viši nivo, zajedno sa povećanim faktorom rasta sličan insulinu. , koji je otkriven kod više vrsta raka.

Sami mlečni proteini (uglavnom mleko, sir, pica, jogurt i sladoled) nisu bili značajno povezani sa boljim zdravstvenim statusom u starijoj odrasloj dobi.

Tim je priznao da bi prednosti biljnih proteina mogle proizaći iz komponenti u biljnoj hrani, a ne iz proteina – u poređenju sa hranom životinjskog porekla, biljke sadrže veći udeo dijetetskih vlakana, mikronutrijenata i korisnih jedinjenja zvanih polifenoli koja su prisutna u biljkama. , a ne isključivo proteina.

Ardison Korat je takođe rekao da su potrebni podaci iz drugih grupa, jer je Studija zdravlja medicinskih sestara anketirala prvenstveno bele žene koje rade u zdravstvu. „Podaci iz studije su imali tendenciju da budu veoma homogeni u smislu demografskog i socioekonomskog sastava, tako da će biti dragoceno da se nastavi studija u kohortama koje su raznovrsnije. To je polje koje se još uvek razvija“, rekao je Ardison Korat.

Ali dosadašnji nalazi tima podržavaju preporuku da žene jedu većinu svojih proteina u obliku voća, povrća, orašastih plodova i semenki, iako bi trebalo da konzumiraju i malo ribljeg i životinjskog proteina zbog sadržaja gvožđa i vitamina B12.

„Unos proteina u ishrani, posebno biljnih proteina, u srednjim godinama igra važnu ulogu u promociji zdravog starenja i održavanju pozitivnog zdravstvenog statusa u starijim godinama“, rekao je Ardisson Korat.