Pakistan opozvao svog ambasadora u Teheranu nakon raketnog napada

Pakistan opozvao svog ambasadora u Teheranu nakon raketnog napada

Pakistan je danas opozvao ambasadora u Teheranu, dan pošto je Iran raketama napao jugoistok te zemlje, navodno ciljajući baze jedne militantne sunitske organizacije.Islamabad je gnevno osudio ovaj napad kao „blatantno narušavanje“ svog vazdušnog prostora i naveo da su rakete usmrtile dva deteta.

Portparolka pakistanskog ministarstva spoljnih poslova Mumtaz Zahra Baloh ocenila je u televizijskom nastupu da je napadom prekršeno međunarodno pravo, kao i bazični principi povelje Ujedinjenih nacija.

Prema njenim rečima, vlada u Islamabadu zatražila je od iranskog ambasadora, koji je u vreme napada boravio u Teheranu, da se ne vraća u Pakistan.

Iran se za sada ne oglašava povodom odluke Pakistana.

Iranski medijski izveštaji, koji su kasnije bez objašnjenja uklonjeni, ukazali su da su na meti iranske Revolucionarne garde u pakistanskoj provinciji Baludžistan bile baze militantne grupe Džaiš al-Adl ili „Armije pravde“.

Ta organizacija, koja deluje na teritoriji Avganistana, Irana i Pakistana, i zalaže se za nezavisnost Baludžistana, priznala je da je došlo do napada i saopštila je da je na meti bila kuća u kojoj su živeli žene i deca njenih boraca.

Iako je jučerašnji udar po nemirnoj pakistanskoj provinciji Baludžistan ugrožio diplomatske odnose dve susedne zemlje, čini se da obe zaziru od toga da provociraju jedna drugu.

Iran i Pakistan, koji ima nuklearno oružje, već poduže se gledaju sa podozrenjem zbog nasilnog delovanja militantnih grupa.

Raketni napad u Baludžistanu preti da dolije vatru na nasilje na Bliskom istoku, nakon što je rat Izraela protiv Hamasa u Pojasu Gaze uzdrmao taj region.

Iran je u ponedeljak napao mete unutar Iraka i Sirije nakon što je teroristička mreža Islamska država preuzela odgovornost za samoubilački bombaški napad u toj zemlji u kojem je poginulo više od 90 ljudi.