Istraživanja pokazuju kako mali uređaj u ušnom kanalu može da prati zdravlje srca

Istraživanja pokazuju kako mali uređaj u ušnom kanalu može da prati zdravlje srca

Studija simulacije vožnje pokazala je da smo korak bliže praćenju zdravlja našeg srca u realnom vremenu putem malog uređaja koji se nosi u uhu.

Studija koju su vodili Metin Iarici na Imperial-ovom odseku za elektrotehniku i elektroniku je po prvi put pokazao kako sićušni uređaji u jednom uhu mogu prikupljati podatke elektrokardiograma (EKG) u realnom vremenu.

Rad „Hearables: Izvodljivost snimanja srčanih ritmova sa pojedinačnih lokacija u uhu“ objavljen je u časopisu Royal Society Open Science u januaru 2024.

Nosivi uređaji koji prate naše telesne funkcije — poput pametnih satova — mogu nam dati predstavu o našem otkucaju srca, ali nisu dizajnirani da precizno i nenametljivo mere električnu struju srca, što može da dijagnostikuje nepravilan rad srca.

Prethodno istraživanje tima identifikovalo je uho kao potencijalno mesto za praćenje i funkcije mozga i naših vitalnih znakova, preko takozvanih čujnih uređaja – nosivog uređaja koji može dobro da stane u ušni kanal. Takođe su uveli ušni EKG, gde elektrode postavljene u oba uha proizvode validne elektrokardiograme.

Međutim, upotreba slušnih aparata za praćenje zdravlja srca iz jednog uha trenutno nije dobro dokazana. Imperial tim je proučavao EKG signale i mapirao EKG potencijal grudnog koša preko regiona uha, vrata i kože glave. Zatim su demonstrirali izvodljivost merenja EKG-a u jednom uhu u uslovima snimanja u stvarnom svetu — „simulacija vožnje“.

Srčani ciklusi učesnika su mereni elektrodama u predelu uha, potvrđujući po prvi put da su EKG signali iz jednog ušnog EKG-a bili tačni u obliku i vremenu.

Metin Iarici, vodeći autor studije, rekao je: „Značaj naših nalaza leži u visokoj praktičnosti i upotrebljivosti EKG-a za jedno uvo. Verujemo da ova metoda obećava u izvođenju kontinuirane srčane motorike iz kliničkog okruženja i u društvo, a sa njim i nove uvide u funkcionisanje srca za zdravu i pacijentsku populaciju. Važan sledeći korak u ovom istraživanju je testiranje izvodljivosti otkrivanja specifičnih abnormalnosti u funkciji srca, kao što su atrijalna fibrilacija ili infarkt miokarda, putem jedne uho-EKG.“

Istraživači kažu da bi se tehnologija jednog dana mogla koristiti za daljinsko praćenje, na primer, pacijenata i sportista, na neprekidan način 24/7, i za procenu efekata fizičkog naprezanja i stresa na radnom mestu.

Viši autor, profesor Danilo Mandić, sa Katedre za elektrotehniku i elektroniku, rekao je: „Ovo je pionirski način uzimanja EKG-a iz ušnog kanala za otkrivanje ranih znakova hroničnih srčanih problema, praćenje stanja srca i administriranje personalizovane isporuke lekova. Ljudi neće morati da se osećaju bolesno pre nego što odu kod svog lekara jer uređaji mogu da pokupe EKG podatke u realnom vremenu. Naši ušni EKG slušalice mogu bežično da strimuju podatke, a sistem je veoma dobro povezan sa razvojem veštačke inteligencije i guranjem ka budućnosti eHealth.

„Slušalice se lako stavljaju i veoma su diskretne, nenametljive i ne stigmatiziraju, za razliku od elektroda koje se nose na skalpu ili vratu.

„Naše slušalice su dobile američki patent u aprilu 2023. i nadamo se da će ovi uređaji uskoro biti dostupni za kupovinu, a možda čak i preko NHS-a.