Rad od kuće: Radnici nisu spremni na značajna finansijska odricanja za rad od kuće

Rad od kuće: Radnici nisu spremni na značajna finansijska odricanja za rad od kuće

Najnovije istraživanje u Australiji o radu od kuće pokazuje da značajan deo radne snage nije spreman žrtvovati značajne delove svojih plata kako bi imao priliku raditi od kuće. Istraživanje, sprovedeno među 1.113 radnika iz 17 najvećih urbanih područja, otkriva da 20% radnika razmatra opciju smanjenja plate za 16% do 33%, što bi iznosilo od 12.000 do 24.000 dolara godišnje, kako bi ostvarili priliku rada od kuće.

Unatoč pandemiji COVID-19, koja je dovela do povećanja rada od kuće, rezultati istraživanja ukazuju na to da mnogi radnici nisu spremni žrtvovati svoje prihode zarad veće fleksibilnosti u radu. Samo 23,5% radnika vidi značajne koristi u radu od kuće, dok je većina (55%) izrazila nezadovoljstvo i nije spremna na smanjenje zarade radi ove opcije.

Zanimljivo je primetiti da žene više cene mogućnost rada od kuće u odnosu na muškarce, dok radnici u tridesetim i pedesetim godinama pokazuju najveće interesovanje za ovu opciju. Sa sve većim prelaskom na hibridni model rada, istraživanje ukazuje na potrebu za ravnotežom između radnih mesta i radnih aranžmana koji omogućavaju rad od kuće.

Ovi rezultati otvaraju pitanje o strategijama poslodavaca u privlačenju i zadržavanju talentirane radne snage, s obzirom na to da radnici često preferiraju ravnotežu između ličnog kontakta i fleksibilnosti u radu od kuće. S obzirom na sveprisutnost COVID-19 i promene u radnim praksama, poslodavci će morati pažljivo balansirati između ponude različitih modela rada kako bi zadovoljili potrebe svojih zaposlenih i očuvali produktivnost radnog okruženja.