Nove varijante COVID-a uče stare trikove da ostanu ispred imunološke odbrane

Nove varijante COVID-a uče stare trikove da ostanu ispred imunološke odbrane

Nedavne varijante SARS-CoV-2, kao što su BA.4 i BA.5, razvile su sposobnosti koje nedostaju prvim varijantama omikrona koje su im omogućile da prevaziđu urođeni imunitet ljudi, prema istraživanju UCL.

Studija, objavljena u Nature Microbiology, ispitala je evoluciju virusa u osam varijanti omikrona da bi se bolje razumelo kako je virus reagovao od uvođenja vakcinacije. Otkriveno je da su ranije varijante omikrona, kao što je BA.1, izgubile mehanizme za prevazilaženje urođenog imuniteta, ali da su kasnije varijante povratile ovu sposobnost, sugerišući zajedničku evolucionu strategiju koja ima implikacije na nadzor patogena.

Od početka pandemije COVID-19, nove varijante zabrinutosti pojavile su se nezavisno od virusa SARS-CoV-2 prvog talasa. alfa, delta, a zatim omikron su zauzvrat postali dominantne varijante u cirkulaciji.

Prethodni rad je pokazao da su alfa i delta evoluirali da prevaziđu ljudski urođeni imunitet, našu prvu liniju odbrane od infekcija, ometajući ćelijsku signalizaciju u disajnim putevima koji su pokrenuli naš antivirusni imuni odgovor. Time se virusu kupuje vreme da se uspostavi u telu i nadvlada našu drugu liniju odbrane, adaptivni imunitet razvijen kao rezultat prethodne infekcije ili vakcinacije. Ako je uspešan, virusne čestice će ući u ćelije i replicirati se, izazivajući bolest kod domaćina.

Za razliku od alfa i delta, evolucija SARS-CoV-2 omikrona bila je vođena već postojećim imunitetom u globalnoj populaciji kao rezultat vakcinacije i prethodne infekcije. Ovaj adaptivni imunitet stvara antitela koja prepoznaju karakteristike na proteinu virusa i štiti ćelije od infekcije u procesu koji se zove neutralizacija.

U ovoj studiji, istraživači sa UCL i Univerziteta u Glazgovu koristili su ćelijske modele da posmatraju kako je osam različitih SARS-CoV-2 omikronskih podvarijanti u interakciji sa njihovim ljudskim domaćinom.

Otkrili su da su najranije varijante omikrona, BA.1 i BA.2, bile manje sposobne da prevaziđu ljudski urođeni imunitet od alfa ili delta. Novije varijante omikrona, kao što su BA.5 i KSBB, ponovo su naučile kako da prevaziđu ljudski urođeni imunitet i to na isti način kao alfa do delta.

Dr Ann-Kathrin Reuschl, prvi autor studije iz UCL Odeljenja za infekcije i imunitet, rekla je: „Iznenadili smo se kada smo otkrili da su rane podvarijante omikrona bile relativno loše u izbegavanju urođenog imuniteta u poređenju sa alfa i delta. Ovo je izgledalo kao unazad korak u evoluciji SARS-CoV-2 i može objasniti izveštaje o smanjenoj ozbiljnosti bolesti kada su ove varijante bile dominantne.“

„Kao alfa do delta, otkrili smo da su najnoviji omikroni povećali količinu urođenih imunih antagonističkih proteina koje prave, na primer nukleokapsida i Orf6.“

„Činjenica da su se kasnije omikronske varijante razvile na isti način kao alfa i delta naglašava kako je urođeni imuni sistem zaista efikasan čuvar kapije za uspeh varijante SARS-CoV-2.

Da bi se prevazišao urođeni imunitet, ove kasnije varijante omikrona proizvode veće količine određenih virusnih proteina, kao što su nukleokapsid i Orf6, koji pomažu da se blokiraju ćelijski signalni putevi koji pokreću naš antivirusni odgovor.

Profesor Greg Tovers, stariji autor studije iz UCL Odeljenja za infekcije i imunitet, rekao je: „Ova studija nam pomaže da razumemo kako se pandemijski koronavirus prilagođava svom novom ljudskom domaćinu i sugeriše kako će se virus razvijati u budućnosti, fino podešavajući imunitet pobegne promenom nivoa šiljaka i proteina kako bi se maksimizirao prenos sa čoveka na čoveka.“

„Uspeh BA.1 i BA.2 bez istog kapaciteta da prevaziđu urođeni imunitet sugeriše da izbegavanje urođenog imuniteta može biti manje važno od izbegavanja neutralizujućih antitela za prenos SARS-CoV-2 sa čoveka na čoveka, ali da ostaje važan deo strategije virusa.“

Nalazi pomažu da se objasni zašto SARS-CoV-2 ostaje toliko sposoban da zarazi ljude uprkos postojećem imunitetu od vakcina i prethodne infekcije. Efikasan način da se izbegne infekcija je nošenje FFP3 maski ili sličnih koje mogu zaštititi od virusa koji izdiše zaražene osobe.

Profesorka Kler Džoli, viši autor studije iz UCL Odeljenja za infekcije i imunitet, rekla je: „Sa SARS-CoV-2 imali smo jedinstvenu priliku da posmatramo kako virus evoluira da bi prevazišao našu odbranu u realnom vremenu, dajući nam prilika da se predvidi šta virus sa pandemijskim potencijalom treba da uradi da bi bio uspešan.“

„Ovo bi nam moglo pomoći da procenimo rizik koji za ljude predstavljaju virusi u nastajanju ili nove varijante postojećih virusa. Biće važno da nastavimo da pratimo virus kako on nastavlja da se razvija.“