OpenAI uvodi mere za sprečavanje korišćenja AI alata za izborne dezinformacije

OpenAI uvodi mere za sprečavanje korišćenja AI alata za izborne dezinformacije

Proizvođač ChatGPT-a, OpenAI, izneo je ambiciozan plan s ciljem sprečavanja zloupotrebe njihovih alata za širenje izbornih dezinformacija, posebno dok se birači u preko 50 zemalja pripremaju za nacionalne izbore tokom ove godine. U objavi na svom blogu ovog tjedna, ova startup kompanija iz San Franciska ističe kombinaciju već postojećih politika i novih inicijativa usmerenih ka suzbijanju potencijalnih zloupotreba njihovih popularnih generativnih alata za veštačku inteligenciju, sposobnih za stvaranje teksta i slika u samo nekoliko sekundi.

Plan OpenAI-a uključuje zabranu korišćenja tehnologije za stvaranje lažnih čet-botova koji se predstavljaju kao pravi kandidati ili vlasti, s ciljem dezinformisanja o procesu glasanja i obeshrabrivanja birača. Takođe, od početka ove godine, OpenAI će digitalno obeležavati AI slike stvorene pomoću svog DALL-E generatora, omogućavajući lakše praćenje i identifikaciju porekla slika.

U partnerstvu sa Nacionalnim udruženjem državnih sekretara, OpenAI će usmeravati korisnike ChatGPT-a na tačne informacije o glasanju putem nestranačke veb stranice CanIVote.org. Ovaj korak ima za cilj obezbeđivanje pouzdanih izvora informacija o izbornim procedurama.

Iako su planovi OpenAI-a pozdravljeni kao pozitivan korak u borbi protiv izborne dezinformacije, stručnjaci ističu da će ključna biti dosledna primena tih mera kako bi bile efikasne. Dok se regulativa izazvana veštačkom inteligencijom u politici tek razvija, OpenAI pokušava postaviti standarde u industriji kako bi se izbegle potencijalne negativne posledice korišćenja njihovih moćnih tehnologija tokom izbornih kampanja.