Tramp beleži veliku pobedu na izborima

Tramp beleži veliku pobedu na izborima

Bivši predsednik Donald Tramp odneo je ubedljivu pobedu na prvim republikanskim predizborima u predsedničkoj trci 2024. godine, odnevši kući tri puta više delegata od svog najbližeg protivnika i preko 50 odsto glasova.

Sa više od 95 odsto glasova prebrojanih nakon poslaničkog sastanka održanog u ponedeljak u Ajovi, Tramp je imao 51 odsto biračkog tela i 19 delegata, daleko ispred republikanskih rivala Rona DeSantisa i Niki Hejli, koji su zaradili 21,3 odsto, odnosno 19,1 odsto. DeSantis je osvojio osam delegata i ostao na drugom mestu, dok je Hejli postigla sedam.

Kako se trka privodila kraju kasno uveče, Tramp je napisao objavu na društvenim mrežama u kojoj se zahvalio svojim pristalicama u Ajovi, napisavši „VOLIM VAS SVE!“

Pobeda dolazi nakon povoljnih anketa za favorita, a anketa NBC Nevs/Des Moines Register/Mediacom daje mu skoro 30 poena prednosti u odnosu na ostale kandidate.

Dok je ista anketa stavila bivšu guvernerku Južne Karoline Niki Hejli na drugo mesto, drugo mesto pripalo je DeSantisu, sadašnjem guverneru Floride.

Pre nego što je krenula kući, Hejli je uputila prikrivenu kritiku na račun Trampa, rekavši pristalicama „Ako želite da idete napred bez više osvete, ako želite da idete napred sa osećajem nade, pridružite nam se u ovom klubu“.

Novajlija iz GOP-a Vivek Ramasvami je u međuvremenu došao na četvrto mesto sa 7,7% glasova, ali nije osvojio nijednog delegata.

Trampova pobeda u Ajovi usledila je nakon značajne kampanje u državi, znatno nadmašivši njegov učinak u trci 2016, koju je senator iz Teksasa Ted Kruz na kraju pobedio. Prema Asošiejted presu, Trampov tim je „posebnu pažnju posvetio izgradnji sofisticirane digitalne operacije i operacije sa podacima kako bi se redovno sarađivao sa potencijalnim pristalicama“.

Od 1972. godine, Ajova – koja se tradicionalno smatra uporištem republikanaca – bila je prva država u SAD koja je održala svoj klub pre izbora i njegovi rezultati se često tumače kao znak kako bi druge države mogle da se pokolebaju uoči izbora u novembru. Kandidati će se uputiti u Nju Hempšir na sledeći krug glasanja, a očekuje se da će Tramp održati miting u državi nakon što prisustvuje sudskoj raspravi u Njujorku.

Kako počinje izborna sezona 2024., bivši predsednik se suočava sa više krivičnih optužnica, uključujući optužbe povezane sa navodnim mešanjem u izbore, prikrivenim isplatama novca porno zvezdi i zloupotrebom poverljivog materijala. Tramp je odbacio sve optužbe protiv njega, nazivajući ih delom političkog „lova na veštice“ koji su pokrenuli njegovi protivnici u Demokratskoj stranci.