ISV: Rusi pokušavaju da prodru u ukrajinsku protivvazdušnu odbranu

ISV: Rusi pokušavaju da prodru u ukrajinsku protivvazdušnu odbranu

Ruske snage verovatno nastavljaju da eksperimentišu i prilagođavaju svoje pakete raketa i dronova protiv Ukrajine u pokušaju da prodru u ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, saopštio je Institut za proučavanje rata (ISV).

Ruski bloger tvrdi da su ruske snage nedavno izvele udare na Ukrajinu koristeći različite tipove raketa, uključujući hipersonične balističke rakete Kh-47 Kinžal.

Milbloger je tvrdio da su ruske snage lansirale neodređene vazdušne mamce i bespilotne letelice Šahed kako bi nadvladale ukrajinske sisteme protivvazdušne odbrane kako bi ruske snage mogle da izvrše uspešne raketne udare.

„ISV je primetio kako ruske snage eksperimentišu sa različitim kombinacijama udara bespilotnih letelica i raketa u pokušaju da prodru u ukrajinske sisteme protivvazdušne odbrane, pošto su se ukrajinske snage prilagodile ruskim obrascima udara“, navodi se u izveštaju.

ISV je ranije ocenio da Rusija možda intenzivira napore da nabavi balističke rakete iz inostranstva jer bi balističke rakete u nekim okolnostima mogle biti uspešnije u gađanju ciljeva u Ukrajini.

Portparol ukrajinskog vazduhoplovstva pukovnik Jurij Ihnat izjavio je 14. januara da sankcije verovatno smanjuju kvalitet ruskih raketa.

Prijavljeno smanjenje kvaliteta ruskih projektila može dodatno da ometa sposobnost Rusije da izvede uspešne serije udara protiv Ukrajine.