Naučnici otkrivaju ključne signalne puteve u razvoju imunih ćelija kod autoimunih bolesti

Naučnici otkrivaju ključne signalne puteve u razvoju imunih ćelija kod autoimunih bolesti

Istraživači sa Medicinskog centra Univerziteta u Frajburgu su, u nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu Science Immunology, identifikovali defektne signalne puteve u telu kao ključni faktor u razvoju imunih ćelija, otvarajući nove terapijske pristupe za autoimune bolesti, uključujući autoimuni limfoproliferativni sindrom (ALPS).

Studija, vođena od strane prof. dr Marte Ricci i njenog tima, istraživala je FAS signalni put, ključan za regulaciju programirane ćelijske smrti ili apoptoze. Ovi naučnici otkrili su da poremećaji u ovom signalnom putu mogu značajno uticati na razvoj i funkciju B ćelija u imunološkom sistemu.

Prof. dr Marta Ricci izjavljuje da ovo istraživanje pruža dublje razumevanje o tome kako poremećaji u signalnim putevima imaju duboke efekte na funkcionisanje imunološkog sistema. Ovo otkriće ima potencijal za razvoj novih terapijskih pristupa za lečenje pacijenata sa autoimunim bolestima.

Profesor Ricci takođe naglašava da će sledeći korak biti istraživanje načina kako ovi nalazi mogu poslužiti u lečenju pacijenata. Njena grupa je deo Cluster of Excellence CIBSS, Centra za integrativne studije biološke signalizacije na Univerzitetu u Frajburgu.