Tehnološka firma Baidu demantuje izveštaj da je njen četbot Ernie AI povezan sa kineskim vojnim istraživanjima

Tehnološka firma Baidu demantuje izveštaj da je njen četbot Ernie AI povezan sa kineskim vojnim istraživanjima

Tehnološka kompanija Baidu u ponedeljak je opovrgla novinski izveštaj u kojem se navodi da je njen čet-bot Erni povezan sa kineskim vojnim istraživanjem.

Hongkonški list South China Morning Post u petak je citirao akademski rad sa univerziteta koji je povezan sa odeljenjem za sajber ratovanje Narodne oslobodilačke armije. List je naveo da je odeljenje testiralo svoj sistem veštačke inteligencije na Baidu’s Ernie i na firmi za veštačku inteligenciju iFliTek’s Spark, od kojih su oba zasnovani na AI chatbotovima sličnim ChatGPT-u.

Nakon što su njegove akcije koje kotiraju u Hong Kongu pale za više od 11,5 odsto u ponedeljak, Baidu je demantovao optužbe, rekavši u saopštenju da nije imao poslovnu saradnju sa autorima lista ili njihovim povezanim institucijama.

„Ernie Bot je dostupan i koristi ga šira javnost“, navodi se u saopštenju kineske kompanije.

Akademski rad sa PLA Univerziteta informatičkog inženjeringa detaljno je opisao kako su istraživači dali Erniju Botu uputstva da generiše simulirane planove vojnog odgovora za libijske trupe kao odgovor na američki vojni napad.

Baidu je rekao da bi autori koristili velike jezičke modele kao što je Ernie Bot, da bi koristili funkcije dostupne svakom korisniku koji je u interakciji sa takvim AI alatima.

Kao i ChatGPT, korisnici mogu postavljati pitanja ili zahteve Ernie Botu, koji bi potom generisao sadržaj na osnovu početnog upita. Kao i mnoge druge internet usluge u Kini, Erni Bot takođe podleže pravilima cenzure i neće odgovarati na pitanja koja kineska vlada smatra politički osetljivim ili tabuima.

Izveštaj South China Morning Posta prvobitno je opisao „fizičku vezu“ između Ernija i divizije PLA. Referenca je od tada izmenjena i kaže da je PLA laboratorija testirala svoj sistem na Baiduovom AI modelu.

Pad cene akcija Baidua podvukao je strah investitora da bi kineske tehnološke firme povezane sa kineskom vojskom ili vladom mogle da budu sankcionisane od strane SAD na sličan način kao kineski telekomunikacioni gigant Huavej, što SAD vide kao rizik od špijunaže.

Odnosi između Kine i SAD su opali poslednjih godina zbog nesuglasica o trgovini, tehnologiji i pitanjima vezanim za Tajvan, ostrvo kojim upravljaju sami i američki saveznik kojeg Kina smatra odmetničkom provincijom koja će biti zauzeta silom ako je potrebno.

Baidu, koji upravlja vodećim kineskim pretraživačem i jedna je od vodećih firmi za veštačku inteligenciju u zemlji, stavio je Ernija Bota na raspolaganje javnosti u avgustu 2023. usred trke među kineskim tehnološkim firmama za proizvodnju kineskog ChatGPT ekvivalenta.

Kompanija sa sedištem u Pekingu saopštila je u decembru da ima više od 100 miliona korisnika Ernija Bota.